Gazdaság

Megújuló gyógynövény-stratégia

Mostanra ért véget a házi patikák kedvenceinek, a csipkebogyónak, a kamillának, a bodza- és hársfavirágnak a begyűjtési és felvásárlási szezonja

A hideg idő beköszöntével igen gyakori a megfázás. A betegségek megelőzése és az enyhébb lefolyású meghűlések természetes gyógymódokkal és a Magyarországon termett gyógynövényekkel orvosolhatók. A hazai fogyasztók nagy kedvencei közé tartozik a kamillavirágzat, a bodza és hársfavirág, a csipkebogyó, amelyek gyűjtése és termesztése a munkaerőhiány miatt komoly veszélybe került.

Megújuló gyógynövény-stratégia
A hideg évszakban a klasszikus herbáriák a legnépszerűbbek, ilyen a kamilla is
Fotó: AFP/Patrick Pleul

Az idei ősz jóval enyhébb volt a megszokottnál, ám ideje felkészülni a betegségmegelőzésre és az enyhébb lefolyású meghűléses megbetegedések természetes gyógymódokkal és gyógynövényekkel való orvoslására – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) lapunkhoz eljuttatott közleményében. Bár az őszi időjárás miatt némileg elhúzódott, azonban mostanra véget ért a gyógynövények begyűjtési és felvásárlási szezonja.

A gyógynövények népszerűsége tekintetében örök klasszikusok mindig vannak. A tél beköszöntével a klasszikus „big four” gyógynövények a legkeresettebbek: a kamillavirágzat, a bodza- és hársfavirág, valamint a csipkebogyó. A kamillavirágzat elsősorban gyulladáscsökkentő, a bodza- és a hársfavirág izzasztó (diaforetikus) hatású. A csipkebogyó magas C-vitamin-tartalma miatt közkedvelt, az erősítő, roboráló teák alkotórésze önmagukban és más gyógynövényekkel vagy étrend-kiegészítők, vitaminkészítmények formájában.

A magyar gyógynövényipar fejlesztéséhez a hazai gyógynövényágazat szereplői nemrégiben készítették el megújult stratégiájukat, amely valamennyi szegmens – gyűjtés, termesztés, feldolgozás – problématérképét, fejlesztési lehetőségeit tartalmazza. A jelenleg is folyó egyeztetések alapján a stratégiában megfogalmazott célok – komplex üzemfejlesztések, termeléshez kötött támogatások, ágazati promóciós lehetőségek – a Közös Agrárpolitika következő ciklusában várhatóan nagyobb teret kapnak majd.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom