Gazdaság

Dobogós helyen a magyar mezőgazdaság

Az élelmiszeripari beruházások volumene 2010 és 2018 között több mint a duplájára nőtt, az ágazat komplex fejlesztéséhez 2020-ig háromszázmilliárd forintot biztosít a kormány

Cél, hogy az EU-13-tagállamok között továbbra is megőrizze előkelő helyét Magyarország a mezőgazdasági termelés növekedésében – közölte tegnap Nagy István. Az agrárminiszter kitért arra is, hogy a magyar gazdálkodók 355 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre 2018-ban, változatlan áron tizenegy százalékkal többet, mint 2017-ben.

Dobogós helyen a magyar mezőgazdaság
A hatékonyság és a versenyképesség növelése az agrárium legfontosabb feladata
Fotó: MH/Katona László

A hatékonyság és a versenyképesség növelése a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar egyik legfontosabb kérdése – jelentette ki Nagy István agrárminiszter egy tegnapi konferencián Budapesten. Hozzátette, az élelmiszerekkel szemben egyre növekvő fogyasztói elvárások, az éghajlatváltozás, a szigorodó környezetvédelmi követelmények, valamint a munkaerőhiány közepette különösen fontos a hatékonyság növelése. A magyar mezőgazdaság termelékenysége 2010 és 2018 között kiemelkedően fejlődött, kétharmadával emelkedett – közölte az MTI. A növekedés uniós összehasonlításban is figyelemre méltó, Belgium és Dánia után a harmadik legmagasabb érték az EU-ban, és jelentősen meghaladja az EU-15-, az EU-13 és a V4-országok mutatóit is. Azt mondta, cél, hogy az EU-13-tagállamok között továbbra is megőrizze előkelő helyét az ország a mezőgazdasági termelés növekedésében, és tovább erősítsék a V4-országok együttműködését. Épp ilyen fontosnak nevezte a helytállást a Kína és 16 kelet-közép-európai állam közötti kapcsolat elmélyítése céljából létrehozott 16+1 együttműködésben. Kitért arra, hogy a magyar gazdálkodók 355 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre 2018-ban, változatlan áron tizenegy százalékkal többet, mint 2017-ben. A beruházások volumene 2010 és 2018 között összességében 43 százalékkal nőtt. A beruházások növekedési üteme 2019 első félévében tovább élénkült, változatlan áron 17,1 százalékos volt a bővülés éves bázison.

Az élelmiszeripar komplex fejlesztéséhez 2020-ig háromszázmilliárd forintot biztosít a kormány. Az élelmiszeripari beruházások volumene a 2016-os kimagasló növekedést követően 2017-ben és 2018-ban is tovább emelkedett. Az élelmiszeripari vállalkozások tavaly 237,2 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, változatlan áron 7,3 százalékkal többet, mint 2017-ben. Az élelmiszeripari beruházások volumene 2010 és 2018 között több mint a duplájára emelkedett. Az ágazat beruházásainak lendüle­te 2019 első fél évében is megmaradt, a fejlesztések volumene 7,8 százalékkal növekedett. Rámutatott, a beruházások hozzájárulnak a termelés automatizálásához és – ennek köszönhetően – a munkaerőhiány okozta problémák mérsékléséhez is.

Ahhoz, hogy Magyarország beérje az EU legfejlettebb mezőgazdasággal rendelkező tagországait, elenged­hetetlen az agrárágazat tudás- és technológiaalapú modernizálása, az azt elősegítő beruházások folytatása, valamint a szakképzés, a kutatás és a szaktanácsadás fejlesztése – vélekedett a miniszter. Közölte: az agrárexport aránya a teljes nemzetgazdasági exporton belül 8,3 százalék volt, és az agrárgazdaság 2,9 milliárd euróval járult hozzá a nemzetgazdaság kereskedelmi többletéhez.

Kapcsolódó írásaink

Válsághelyzetben az európai méhészet

ĀTizenhárom uniós tagállam támogatta a méhészeti ágazat megerősítésére vonatkozó magyar javaslatokat a Mezőgazdasági és Halászati Tanács tegnapi ülésén

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom