Gazdaság

Az MKB ügyfelei a legalaposabbak

A bankokat szigorú megfelelés elé állította a kötelező adategyeztetés

A banki adategyeztetés fontosságára több pénzintézet is felhívta a figyelmet. Az MKB Bank közleményéből kiderül: csaknem valamennyi ügyfelük maradéktalanul eleget tett adategyeztetési kötelezettségének a határidőig

Az MKB ügyfelei a legalaposabbak
Hasznos volt a határidő négyhónapos meghosszabbítása
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Mint azt korábban megírtuk, október 31-én lejárt a banki adategyeztetés végső határideje, és aki nem tett eleget a kötelezettségnek, annak zárolhatták a számláját. A határidőigminden olyan banki, biztosítói, önkéntes nyugdíjpénztári ügyfélnek egyeztetnie kellett adatait a pénzintézetével, aki 2017 júniusa előtt nyitott számlát, és dokumentumaitkorábban nem másolták le, adataitnem egyeztették. Az Országgyűlés június 25-én módosította a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló jogszabályt, négy hónappal, október 31-ig elhalasztva az adategyeztetés határidejét. A pénzügyi szolgáltatóknak a módosítás hatályba lépését követő három napon belül tájékoztatniuk kellett azon ügyfeleiket, akiknél addig az átvilágítás még egyáltalán nem, vagy nem teljes körűen történt meg. Mind a Magyar Nemzeti Bank, mind a Magyar Bankszövetség többször felhívta az ügyfelek figyelmét az adategyeztetés fontosságára. A teljes magyar bankszektort szigorú megfelelés elé állította a vonatkozó jogszabály által előírt kötelező adategyeztetés.

Az MKB Bank 2018 novemberé­ben kezdte az adategyeztetési kötelezettséggel kapcsolatos figyelemfelhívási és tájékoztatási kampányát. Az ügyfélszámlák zárolásának elkerülése érdekében az MKB Bank a rendelkezésére álló valamennyi írott és elektronikus csatornán, ügyfélszolgálatán és teljes hálózatában folyamatos tájékoztatást biztosított ügyfelei részére. A beérkezett dokumentumok gyors feldolgozása megkönnyítette az esetlegesen hiá­nyosan rendelkezésükre bocsátott adatok pótlását – derül ki az MKB Bank lapunknak megküldött közleményéből. A bank arról is beszámolt, hogy az előírt határidőig az MKB Bank csaknem valamennyi ügyfele maradéktalanul eleget tett adategyeztetési kötelezettségének.

Kapcsolódó írásaink