Gazdaság

Magyarok és horvátok építettek új erőművet

A korszerű, környezetbarát és hatékony verőcei biomassza-erőmű csaknem ötezer család energiaellátását teszi lehetővé – mondta Szijjártó Péter külgazdasági miniszter

Közös magyar–horvát beruházásban készült el az észak-horvátországi Verőcén egy új biomassza erőmű. Ebben nagy szerepe volt a két ország gazdasági együttműködésének.

Magyarok és horvátok építettek új erőművet
Szijjártó: Hazánk Horvátország ötödik legjelentősebb kereskedelmi partnere
Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

A közép-európai térség mára az európai növekedés motorjává vált – mondta tegnap a külgazdasági és külügyminiszter az észak-horvátországi Verőcén (Virovitica), a horvát–magyar tulajdonban álló AMS Biomassza Erőmű átadásán. Harminc évvel ezelőtt új Európa született, amikor a közép-európaiak visszafoglalhatták helyüket azon országok sorában, ahova mindig is tartoztak. Harminc évvel később, azaz ma, a közép-európai térség immáron az európai növekedés motorját jelenti – jelentette ki Szijjártó Péter. Ebben a megerősödésben nagy szerepe volt a két ország gazdasági együttműködésének – tette hozzá a távirati iroda beszámolója szerint. Magyarország büszke arra, hogy az ötödik legjelentősebb kereskedelmi partnere Horvátországnak, és arra is, hogy a magyar tőkekihelyezések első számú célpontja mind a mai napig Horvátország. Magyarország és a magyar gazdaság megerősödésének bizonyítéka, hogy egyre több magyar vállalat tevékenysége válik regionális és nemzetközi jelentőségűvé – fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Verőce-Drávamente megyében az elmúlt huszonöt év legnagyobb piaci beruházásának nevezte a biomassza erőművet, amely Magyarország egyik legnagyobb tőkebefektető holdingjának részvételével, és Magyarország legnagyobb bankjának finanszírozásával valósult meg. Az erőmű ötezer család energiaellátását biztosítja, teljesen klímabarát módon kivételes hatékonysággal állít elő energiát. A beruházás, amely 5,7 milliárd forintba került, világosan ötvözi magában a versenyképességi és a környezetvédelmi szempontokat.

A két ország együttműködésében nem ez az egyetlen siker – mondta a miniszter, majd hozzátette: a drávaszögi gazdasági fejlesztési program keretében a magyar kormány 527 horvátországi kis- és középvállalkozó pályázatát támogatta összesen 1,8 milliárd forinttal, és ennek nyomán 2,7 milliárd forint beruházás jött létre Szlavóniában és Baranyában. „Ezek a beruházások erősítik az itt élő magyar közösséget és erősítik Horvátország gazdaságát is” – vélekedett. Darko Horvat horvát gazdasági miniszter megköszönte Magyarországnak, hogy kiállt ország mellett, amikor az a legnehezebb helyzetben volt. A kormány számára prioritás a gazdaság, és mára megéri Horvátországban befektetni – húzta alá.

Kereskedelmi partnerség a délkelet-ázsiai térséggel

Magyarország gazdasági együttműködési megállapodást kötött Malajziával, a dokumentumot tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Darell  Leiking malajziai külkereskedelmi és ipari miniszter írta alá.  Szijjártó hangsúlyozta: a délkelet-ázsiai országok növekedési átlaga jóval a megszokott globális trendek fölött van. Az olyan, nyitott gazdaságú országok számára, mint Magyarország, nagymértékben meghatározó az exportteljesítmény, fontos, hogy szoros és eredményes kapcsolatot tartson fenn a délkelet-ázsiai térséggel. Malajzia gazdasága gyorsan nő, egyre vonzóbb beruházási, befektetési célpont a világ legnagyobb vállalatai számára is.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom