Gazdaság

Átlagban ötezer forintot spórolnak az ügyfelek

Összehasonlíthatóvá váltak a kgfb-ajánlatok

A legtöbb ügyfél idén a K&H, a Genertel, a Groupama, a Generali és az Union biztosítónál kötött új gépjármű-felelősségbiztosítást. Az új szerződésekkel a gépjármű-tulajdonosok átlagosan ötezer forintos díjmegtakarítást értek el.

Átlagban ötezer forintot spórolnak az ügyfelek
Fogarasi Noémi pénzügyi tanácsadó
Fotó: MH/Katona László

„A tavalyi árakhoz képest idén folyamatosan nőttek az átlag kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjai. Részben az idei biztosítási díjba beépített harmincszázalékos baleseti adó miatt, részben pedig a károk után kifizetett összegek növekedése miatt kényszerülnek áremelésre a biztosítók” – magyarázta lapunknak Fogarasi Noémi Blanka, a Magyar Nemzeti Bank által vizsgáztatott pénzügyi tanácsadó.

A novemberben zajló év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás-kampány első harmadában az érintett ügyfelek huszonötezer forint körüli átlagdíjon kötik meg új szerződéseiket, amivel átlagosan csaknem ötezer forintot takarítanak meg a meglévő biztosítóik megajánlott új díjaihoz, az úgynevezett indexdíjakhoz képest – jelentette be saját adatbázisának elemzése nyomán a Netrisk.hu, ahol az ügyfelek hetven százaléka a következő évre a K&H, a Genertel, a Groupama, a Generali és az Union biztosítónál kötött új szerződést.

Az ügyfelekhez érkező indexdíjak mintegy tizenöt százalékkal haladhatják meg az előző évi díjak szintjét. Az egyes ügyfelek indexdíját számos tényező befolyásolhatja, az adott biztosító speciális tarifálási stratégiája, az ügyfél bónuszfokozatának változása, az üzemben tartó lakcímének megváltozása vagy a kedvezmények köre. Az új szerződésekkel az érintett gépjármű-tulajdonosok eddig átlagosan mintegy ötezer forintos díjmegtakarítást értek el, egyedileg igen eltérő mértékben: negyvenhét százalékuk éves szintű megtakarítása ötezer forint alatt maradt, huszonhárom százalékuk öt- és tízezer forint közötti, harminc százalékuk pedig tízezer forint feletti összeget spórolt meg a váltással.

„A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokat 1991. július 1-jétől tették kötelezővé Magyarországon, addig ugyanis az üzemanyagárakba beépítetten fizettük meg a biztosítást. Online kgfb-kötés 2003 óta létezik, amely által a biztosítók ajánlatai összehasonlíthatóvá váltak, így a verseny hatására az átlagárak egyre alacsonyabbak lettek. Ez a lépés nemcsak a kötelező biztosítási szektorra hatott pozitívan, hanem a hazai internethasználatra is” – mondta el lapunknak Fogarasi Noémi. Sokan ezért csináltak maguknak e-mail-címet, hogy spórolni tudjanak a biztosításukon. Ma már a lakosság legnagyobb része él azzal a lehetőségével, hogy évente vált online kötelező biztosítást, ezáltal jelentős összeget tudnak spórolni.

Kapcsolódó írásaink