Gazdaság

Továbbra is hasít a hazai építőipar

Sokat bővült az új szerződések állománya

Szeptemberben az építőipar termelése 17,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az augusztusi 8,5 százalékos emelkedés után. Az épületek építése 18,7, az egyéb építményeké 17,2 százalékkal nőtt – jelentette tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A legfrissebb adatok alapján elmondható, hogy az építőipart támogató intézkedések eredményesek. A kormány célkitűzése az építőipari ágazat fenntartható, modern technológián alapuló fejlődésének támogatása annak érdekében, hogy a hazai ipar meghatározó ágazata eleget tudjon tenni a növekvő megrendelői igényeknek – fogalmazott Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára a KSH legfrissebb adatait értékelve.

Augusztushoz mérten 5,2 százalékkal nőtt az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése az előző havi, csaknem tízszázalékos visszaesést követően. A magasépítésben a lakó-, kulturális és ipari épületek építése, a mélyítésben az út- és vasútfejlesztési munkák eredményezték a növekedést. Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 16,9 százalékkal, az egyéb építmények építésében 21,1 százalékkal emelkedett. A megkötött új szerződések volumene hatvan százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 16,6, százalékkal az egyéb építmények építésére vonatkozóké 98,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Szeptemberben útépítésekre és árvízvédelmi létesítmények építésére kötöttek nagy értékű szerződéseket – fűzte hozzá a KSH. Az év első kilenc hónapjában az építőipar termelése a tavalyi 21,3 százalékos emelkedés után huszonnyolc százalékkal emelkedett a múlt év azonos időszakához mérve.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint az állami, infrastrukturális és egyéb ipari beruházások viszont továbbra is motorjai lesznek az iparágnak, és fenntarthatják a kiemelkedő lendületet, azonban a kivitelezési kapacitáskorlát és szakemberhiány itt is érdemi volatilitást okozhat a havi teljesítményekben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom