Gazdaság

Startol az épületenergetikai pályázat

A vállalkozások maximum százmillió forint vissza nem térítendő fejlesztési forrást nyerhetnek

A mikro-, kis- és középvállalkozások tegnaptól már beadhatják támogatási kérelmeiket épületenergetikai fejlesztéseik támogatására.
 

Startol az épületenergetikai pályázat
A támogatásból lehetőség van napelemes rendszer telepítésére is
Fotó: MH

A pályázat során a vállalkozások minimum három, maximum százmillió forint vissza nem térítendő fejlesztési forrást nyerhetnek el, amelyet számos beruházásra felhasználhatnak.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében megjelent felhívás egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését, egyben hozzájárul a klímavédelemhez – tájékoztatott tegnap Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. A távirati iroda tudósítása szerint a támogatásból lehetőség van egyebek mellett napkollektoros rendszer, valamint napelemes rendszer telepítésére, hőszivattyúrendszerek alkalmazására, épületek hőtechnikai adottságainak javítására, melegvíz-rendszereinek korszerűsítésére és beltéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására. A támogatás a beruházások elszámolható költségeinek ötvenöt százaléka lehet. A projektek megvalósítására legfeljebb két év áll a kedvezményezettek rendelkezésére. Ennél a pályázatnál a költségmeghatározás a pályázati felhívás komplexitásához, de más korábbi felhívásokhoz mérten is jóval egyszerűbb, gyorsabb lett. A támogatások összege egy előzetes szakértői, internetes, valamint korábbi adatbázisok által meghatározható átlagos költséghez köthető, amelynek előnye, hogy a módszer alkalmazásával nem kell három fél által kiállított árajánlatot benyújtani, csak a felhívásban meghatározott dokumentumokat, nyilatkozatokat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom