Gazdaság

Mind többen engedhetik meg maguknak a nyaralást

A külföldi vendégéjszakák számának növekedése bizonyítja, hogy a turizmus jó irányba halad, még a tavalyi „vizes vb-s” évhez viszonyítva is tud emelkedni Magyarországon

Szeptemberben a külföldi vendégek száma 2,6, a vendégéjszakáké 1,4 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken, ugyanakkor a belföldi vendégek száma 3,5 százalékkal, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal volt kevesebb, mint a múlt év azonos hónapjában – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal.

Mind többen engedhetik meg maguknak a nyaralást
Egy jobb szezont mindig áremelés követ, de ez nem vetette vissza az utazási kedvet
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A tavalyi eredményekhez viszonyított eltérésekre több magyarázat is létezik. A külföldi vendégéjszakák számának növekedése egyértelműen bizonyítja, hogy a magyar turizmus jó irányba halad, és még egy olyan kiemelt évhez viszonyítva is tud növekedni, mint amilyen 2018, a budapesti vizes világbajnokság éve volt – mondta el lapunknak Kónya Ádám, az Euro Travel International Andrássy úti irodájának vezetője. Hozzátette: „Paradox módon a belföldi vendégéjszakák számának visszaesése valószínűsíthetően a növekvő hazai jövedelmekkel van összefüggésben, aminek eredményeként a potenciális belföldi turisták figyelme inkább a külföldi úti célokra irányult, főként a nyaralásokat illetően.” Kónya Ádám úgy fogalmazott: „Úgy tűnik, Magyarországon egyre több ember engedheti meg magának a külföldi nyaralást, amit alátámasztanak a számok is: a tavalyi szezonhoz képest 2019-ben átlagosan tizenöt százalékkal emelkedett a kiutaztatással foglalkozó irodák forgalma.”

Az utazási iroda vezetője kiemelte, a belföldi turizmus „forintosított” számai is tükrözik a különbséget a külföldi és a hazai turisták hazánkban eltöltött vendégéjszakái között, de két hatás azért árnyalja a képet. „A turizmusban egy-egy jobb szezont mindig némi áremelkedés követ, s így volt ez a 2018-at követő idei szezonban is. Másrészt figyelembe kell venni az euró/forint árfolyamváltozást, ez pedig 2019-ben egyértelműen növelte a forintban számolt bevételeket” – mondta el a szakértő.

A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentéséből kiderült, a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött 2,593 millió vendégéjszaka 1,3 százalékkal elmaradt a tavaly szeptemberitől. A szállodák szobakihasználtsága 66,4 százalékos volt, 0,3 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel azelőtt. A szobák átlagára 8,1 százalékkal emelkedett, meghaladta a 24 ezer forintot. A szállodák egy szobára jutó szállásdíjbevétele 7,6 százalékkal emelkedett, csaknem 16 ezer forint volt, az egy szobára jutó összes árbevétel hasonlóképpen 7,35 százalékkal nőtt, 26 500 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 6,9 százalékkal emelkedett, elérte az 52,317 milliárd forintot. Ebből 31,317 milliárd forint volt a szállásdíjbevétel, és 12,779 milliárd forint származott a vendéglátásból, ami 6,7, illetve 6,1 százalékos növekedésnek felel meg, míg az egyéb bevételek kilenc százalékkal nőttek, 8,222 milliárd forintot tettek ki.

Kapcsolódó írásaink

Budapest emblematikus város

Ā„Fővárosunk elnyerte idén az Európa legjobb úti célja díjatés az Európa Sportfővárosa 2019 címet is. Aki nálunk unatkozik,annak ellenjavallt az utazás”