Gazdaság

Szeptemberben is nőtt az ipari termelés

Szeptemberben 11,1 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 9,0 százalékkal emelkedett a kibocsátás - jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szeptemberben is nőtt az ipari termelés
Szeptemberben is nőtt az ipari termelés
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az adatok jelentős élénkülést mutatnak az előző havi 0,3, illetve 2,7 százalékos növekedés után.
Az előző hónaphoz, augusztushoz viszonyítva 3,1 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye.

A munkanaphatástól megtisztított éves adat és a havi változás mutatója szeptemberben volt a legmagasabb ebben az évben.

A legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában jelentősen gyorsult a növekedés éves üteme az augusztusi 2,0, illetve 5,9 százalék után. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az augusztusi 3,2 százalékos visszaesés után nőtt, ám az üteme elmaradt az ipari átlagtól.

Az ipari termelés az év első kilenc hónapjában 6,3 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

A szeptemberi ipari termelés részletes adatait jövő szerdán, november 13-án közli második becslése alapján a KSH.

Elemzők: A felgyorsult ipari termelés öt százalékra emelhette a GDP-növekedést

Az adatok kirobbanó teljesítményt mutatnak, és nyoma sincs rajtuk az euróövezeti gazdaság gyengélkedésének. A magyar ipar eredményei a harmadik negyedévben felülmúlták az előző negyedévit és még jobban előmozdították a bruttó hazai termék (GDP) növekedését, ami a második negyedévi 4,9 százalékosról 5 százalékra emelkedhetett - így kommentálták az elemzők a Központi Statisztikai hivatal pénteken kiadott előzetes adatait.

Virovácz Péter, az ING bank vezető elemzője kommentárjában megjegyezte, hiába érkeznek rosszabbnál rosszabb hírek az euróövezeti feldolgozóiparról, a magyar teljesítményre ez még mindig nem hatott. A szeptemberi kiemelkedő eredmény egyértelműen az autógyártás felpörgéséhez köthető, amely a nyári szünet után magasabb fokozatba kapcsolt. Az elektronikai iparral együtt pont a két legfontosabb ágazat tudott robbantani a harmadik negyedév utolsó hónapjában.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője is abból indult ki, hogy a gyenge külső konjunktúra ellenére kirobbanó teljesítményt mutatott az ipari termelés szeptemberben, amit az is támogatott, hogy egy munkanappal több volt. Számítása szerint a harmadik negyedévben számottevően, 7,8 százalékra gyorsult az ipari termelés növekedése a második negyedévi 4,8 százalékról, míg 1,1 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest és ezzel erősebben támogatta a GDP növekedését, amely 5 százalékra gyorsulhatott a második negyedévi 4,9 százalékról.

A magyar ipar teljesítménye lényegesen felülmúlja, így teljesen elvált a kifejezetten gyenge európai és német konjunktúrától,  amit egyes új autómodellek hazai gyártásának felfutása, új exportkapacitások üzembe helyezése, valamint az élénk belső kereslet is támogat.Suppan Gergely idén  az ipari kibocsátás kissé 6 százalék feletti növekedését várja a tavalyi 3,6 százalék után.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője elismerte, hogy az ipar szeptemberi teljesítménye  jóval meghaladta a várakozásokat. Ez a naptárhatás mellett a beruházások magas volumenével, illetve a bázisidőszak gyenge adatával magyarázható. Továbbra sem látszik a német lassulás hatása a magyar ipari adatokon, ami azt sugallja, hogy a magyar gazdaság növekedése a harmadik negyedévben is dinamikus maradhatott - állapította meg és hozzátette: az év hátralévő részében az iparban továbbra is fennmaradhat az erőteljes - még ha nem is kétszámjegyű - növekedés.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szintén hangsúlyozta, hogy a német és a magyar ipar teljesítménye közti divergencia tovább emelkedett, csökkentve azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a romló globális növekedési kilátások jelentősebb negatív hatást gyakorolnának a magyar növekedésre. Úgy látja, hogy az ipar a harmadik negyedévben is támogatta a gazdasági növekedést, a jövő héten esedékes harmadik negyedéves GDP adatra 4,8 százalékot prognosztizál.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom