Gazdaság

Márton-nap kiegyensúlyozott piacot hozhat

Tavaly a hazai feldolgozóüzemekben csaknem huszonkétezer tonna mennyiségben állítottak elő vágottliba-termékeket

Hazánkban Szent Márton-nap környékére és a karácsonyra összpontosul a lúdhús iránti kereslet, az ágazat szereplői kiegyensúlyozottabb piacot remélnek. Tavaly a feldolgozó-üzemekben huszonkétezer tonna körüli mennyiségben állítottak elő vágottliba-termékeket.

Márton-nap kiegyensúlyozott piacot hozhat
A madárinfluenza-járvány alaposan megbolygatta az állomány létszámát, amely előbb drasztikusan lecsökkent, mára pedig túltermelésről beszélhetünk
Fotó: MH

Az idei évben a víziszárnyas-termékpálya egészén érezhető piaci hatások a lúdágazatot is súlyosan érintik – közölte a Nemzeti agrárgazdasági Kamara. A néhány évvel ezelőtti madárinfluenza-járvány következtében lecsökkent állományméret idénre nemcsak rendeződött, hanem az ágazat túltermelésbe csapott át. A korábbi időszakban az árualap hiánya miatt kialakult magasabb árak a fogyasztás mérséklődését okozták. Jelenleg viszont a lecsökkent fogyasztás és a túltermelés együttes hatásaként az árak rendkívül nyomottak. Most következik a lúdfogyasztás fő szezonja. A hazai lúdtartásban érdekelt termelők, vállalkozások bíznak abban, hogy a hazai kereslet hozzájárul a kiegyensúlyozott piaci helyzet eléréséhez, illetve hogy a terület a jövőben is megőrzi hazai és uniós támogatottságát, és fontos szereplője marad a hazai baromfiágazatnak.

Hazánk Lengyelországgal együtt meghatározó szerepet játszik az euró­pai lúdárutermelésben. A ludak száma 2018 végén 1,3 milliót tett ki idehaza. Tavaly a vágóhidak 34 ezer tonnát közelítő élő tömegben vettek át libákat, a feldolgozóüzemekben 22 ezer tonna körüli mennyiségben állítottak elő vágottliba-termékeket. A 2018. évi teljes hízottlibamáj-termelés 1422 tonnára tehető, ebből mintegy ezer tonna a külpiacokon talált vevőre. A baromfiágazat kibocsátása 2018-ban 365 milliárd forint volt, a mezőgazdaság kibocsátásából 13, az állattenyésztéséből csaknem 39 százalékkal részesedett.

Évezredes hagyomány a szárnyastartás

Magyarországon a lúdtartás múltja egészen a honfoglalásig nyúlik vissza. A 20. század első felében létrejöttek az első vágóhidak is, főleg az ország déli részén, ahol a tanyavilágban és a körülöttük lévő legelőkön sok libát tartottak. A szárnyas szerény körülmények között is kiválóan megélt, értékes tollat adott, és finom hússal, májjal látta el a családot. A magyar libamájat rendszeresen szállították jegelve a bécsi piacokra is. Ekkoriban a libafogyasztás még a társadalom minden rétegében általános szokás volt Magyarországon. Mára prémiumtermékké vált, és főleg Szent Márton-nap környékére és karácsonyra összpontosul a kereslet.
(AMB)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom