Gazdaság

Gyengülni kezdett a nemzeti valuta

A kamatkörnyezet a dollár erősödését segíti

Leginkább nemzetközi pénzpiaci események miatt gyengül a forint, és most nem erősíti a hazai devizát, hogy enyhülés körvonalazódik a kereskedelmi konfliktusban.

A hét eleje óta ismét gyengül a forint az euróval és a dollárral szemben a bankközi piacon. Az eurójegyzések az azt megelőző napokban 330 forint körül stabilizálódtak, és a dollár is háromszáz forint alatt volt. Szerda reggelre azonban az euró jegyzése átlépte a 331-es szintet, tegnap pedig a 333-as szintet közelítették a jegyzések, és a dollár már ismét több mint háromszáz forintot ért. Mint azt Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője lapunk érdeklődésére elmondta, a forint gyengülése egybeesik a dollár erősödésével. A piacok ugyanis optimistábbak lettek abból adódóan, hogy az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve az idén már várhatóan nem emel kamatot. A piacok ebből adódóan a kamatkülönbözetet és az ebből adódó nyereséget árazták be. Az amerikai alapkamat ugyanis 1,5 és 1,75 bázispont között van jelenleg, szemben a magyar 0,9 százalékkal. Ebből adódóan a másodpiaci rövid kamatok előbbi esetben éppen meghaladják a másfél százalékot, míg nálunk nulla körüliek, sőt bizonyos bankbetéteknél negatív a kamat, vagyis a befektetőknek kell fizetniük, ha el akarják helyezni a pénzüket. Ez viszont a forint gyengülését okozhatja a devizapiacon, azaz a magyar deviza árfolyamát most leginkább nemzetközi pénzpiaci események határozzák meg. A jegybank a devizapiaci swap ügyletei révén többletpénzt juttat a gazdaságba, ezáltal több forint kerül a piacra – az egynapos betétállomány 350 milliárd forint –, ettől viszont kissé leértékelődik, és ez is kihat közvetlenül a forint gyengülésére.

Virovácz Péter közölte, inkább a dollárt erősíti, hogy az amerikai–kínai kereskedelmi konfliktusban enyhülés körvonalazódik, ezáltal kicsit optimistábbak lettek a piacok, a forintot ez most mégsem segíti. A régiós devizák, így a lengyel zloty és a cseh korona nem gyengül ilyen látványosan, mint a forint. A szakértő szerint ez is a kamattal lehet összefüggésben: a lengyel alapkamat másfél százalékos, a pénzpiaci rövid kamatok pedig egy százalék körü­liek, nincs jelentős eltérés az amerikai kamatkörnyezethez képest.

Kapcsolódó írásaink

Emelkedett a kiskereskedelmi forgalom

ĀAz első három negyedévben a forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint szintén 5,8 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom