Gazdaság

Felpörgött szeptemberben az ipari termelés

A teljes szektoron belül a járműgyártás és az elektronika növelte leginkább a teljesítményét

A harmadik negyedév utolsó hónapjában berobbant az autó- és az elektronikai ipar, és ez hozzájárult a szeptemberi kiemelkedő eredményéhez.

Felpörgött szeptemberben az ipari termelés
Kezd beérni az iparfejlesztési stratégia, az európai lassulás sem éreztette hatását
Fotó: MH

Zajlik a magyar gazdaság szerkezetváltása a high-tech iparágak irányába, amelyek biztosítani tudják a tartós, fenntartható növekedést – hangsúlyozta tegnap György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára, a Központi Statisztikai Hivatal szeptemberi ipari termelési adatai­ra reagálva a köztévében.

Az ipari termelés szeptemberben 11,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint kilenc százalékkal emelkedett, augusztushoz viszonyítva 3,1 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye. A legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában jelentősen gyorsult a növekedés éves üteme az augusztusi kettő, illetve 5,9 százalék után. Az ipari termelés az év első kilenc hónapjában 6,3 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Az IMF tanulmánya szerint Magyarországon a high-tech-szektor aránya hetven százalék felett van, az ITM segíti a magyar vállalatokat, munkavállalókat abban, hogy a 21. század követelményeinek megfelelhessenek.

György László felhívta a figyelmet arra, az első kilenc hónapban a magyar ipar gyorsabban bővült, mint a teljes gazdaság, ami mutatja, hogy az öt évvel ezelőtt meghirdetett iparfejlesztési stratégia kezd beérni. Az ITM államtitkára elmondta, a magyar ipar a visegrádi országok átlagánál kétszer gyorsabban növekszik, miközben a német csökken. Kifejtette, a magyar ipari termelés bővüléséhez hozzájárul a politikai stabilitás, a kiszámít-ható üzleti környezet, az alapinfra­-struktúrák fejlettsége, az innová­ciós ökoszisztéma fejlesztése, a munkaerőpiachoz igazodó oktatás. Megjegyezte, miközben a német ipar csökken, addig a magyar növekszik. A világban, így az Európai Unióban is szűkössé válik a rendelkezésre álló munkaerő, emiatt a nyugat-euró­pai cégek nemcsak termelést, hanem kutató-fejlesztő tevékenységet is helyeznek ki Magyarországra.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője közleményében azt emelte ki, hogy hiába érkeznek tehát rosszabbnál rosszabb hírek az euróövezeti feldolgozóiparról, a magyar teljesítményre ez még mindig nem hatott. Az autó­gyártás mellett átlag feletti bővülést mutatott az elektronikai ipar is, vagyis pont a két legfontosabb ágazat tudott robbantani a harmadik negyedév utolsó hónapjában. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője azt hangsúlyozta, hogy a gyenge külső konjunktúra ellenére kirobbanó teljesítményt mutatott az ipar. Mint azt az elemző közölte, a szektor teljesítménye teljesen elvált a gyenge európai és német konjunktúrától, amit egyes új autómodellek hazai gyártásának felfutása, új exportkapacitások üzembe helyezése, valamint az élénk belső kereslet is támogat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom