Gazdaság

Erős háromnegyed év a Richternél

Itthon növekedett a gyógyszerpiac, az Egyesült Államokban csaknem a duplájára emelkedett a cég forgalma

A tőzsdei cégek közül rendkívül jól teljesített eddig idén a Richter és az OTP.

A Richter-csoport 127,5 milliárd forintos árbevétel mellett 22,5 milliárd forintos adózott eredményt ért el a harmadik negyedévben. Előző 26,7 százalékkal, utóbbi pedig 151,3 százalékkal haladja meg a tavalyi bázisidőszakot – közölte tegnap Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. Elmondta, idén csoportszinten nyolc-kilenc százalékos növekedésre számítanak, a gyógyszergyártási tevékenység pedig öt-hat százalékkal javulhat. Az első kilenc hónapban 369 milliárd forint árbevétel mellett 68,7 milliárd forintot tett ki az adózás előtti eredmény, ami tizennégy, illetve 27,5 százalékos változás az előző évhez képest. A nőgyógyászat, ami kiemelt fontossággal bír a csoport számára, 104 milliárd forintos árbevétellel zárta az első háromnegyed évet. Magyarországon 29 milliárd forint volt az árbevétel, ami 3,4 százalékos növekedés az első háromnegyed évben. Itthon a teljes gyógyszerpiac növekedése 9,2 százalékos volt, a Richter a forgalmat tekintve a hazai piaci szereplők rangsorában 5,1 százalékos részesedéssel az ötödik helyen áll, a vényköteles patikai piacot tekintve pedig 7,8 százalékos piaci részesedéssel a második legnagyobb forgalmazó. Az első tíz legnagyobb piac közül Oroszországban és Kínában csökkent a forgalom (4,1 illetve 28,4 százalékkal), az Amerikai Egyesült Államokban viszont 93,8 százalékkal növekedett idén 2018-hoz képest. Ezzel együtt viszont a bér- és az energiaköltségek növekedése emelte a költségeket – hangsúlyozta Orbán Gábor. Itthon a bértömeg tíz százalékkal emelkedett a cégnél.

Az OTP Nyrt. a harmadik negyedévben 131,6 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredményt ért el, ami ötvenhárom százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszak, és huszonöt százalékkal az idei második negyedév nyereségét – adta hírül a távirati iroda. Az első kilenc hónapban a bankcsoport huszonkilenc százalékos növekedéssel majdnem háromszáztízmilliárd forint adózott eredményt ért el.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom