Gazdaság

Dinamikusan emelkednek a keresetek, egyre több embernek van munkája

Kedvező államháztartási mérleg

A kormány felelősségteljes költségvetési gazdálkodásának eredményeként az államháztartást változatlanul a kiszámíthatóság és a stabilitás jellemzi.

A központi alrendszer az első tíz hónapot 575,4 milliárd forintos hiánnyal zárta, amely az éves előirányzat 57,6 százalékát jelenti. A reálgazdasági folyamatok mellett ez is előre vetíti, hogy az év egészére kitűzött 1,8 százalékos uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycél tartható, elérhető – derül ki a Pénzügyminisztérium lapunknak küldött közleményéből. Ma már több mint 4,5 millió embernek van munkája Magyarországon, ezzel párhuzamosan pedig dinamikusan, tíz százalék felett emelkednek a keresetek. Az adókedvezmények és adócsökkentések egyre több pénzt hagynak a magyar családok pénztárcájában, ami megmutatkozik a lakossági fogyasztás emelkedésében is. A gazdaságfehérítő lépések nyomán 2019 első tíz hónapjában a főbb adónemeket tekintve általános forgalmi adóból az éves előirányzat 88,4 százaléka, személyi jövedelemadóból 83,9 százaléka, szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 81,4 százaléka, míg a jövedéki adóból annak 84,9 százaléka teljesült. Idei év október végéig összesen 933,0 milliárd forint uniós bevételt könyvelhetett el a nemzeti büdzsé, miközben már 1239,5 milliárd forintot értek el a kedvezményezetteknek járó támogatások.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom