Gazdaság

Átformálódott a lakástakarékok működése

A több mint másfél millió ügyfél szerződései továbbra is érvényesek, újakat már nem lehet kötni, a piacon maradt pénztárak személyre szabott megoldásokat kínálnak

November 1-jével felfüggesztette lakás-takarékpénztári termékének értékesítését az OTP Lakástakarék. A döntést követően csak két szereplő, a Fundamenta és az Erste marad aktív a termék piacán.

Átformálódott a lakástakarékok működése
Az egyik pénztár új piacok felé nyitott, napelemrendszereket is finanszíroz
Fotó: MH/Katona László

Új lakástakarék-szerződéseket  már nem kötnek, de a hatályban lévő kontraktusok továbbra is érvényesek, tehát a döntés nincs hatással a korábban, október végéig megkötött szerződésekre. A meglévő ügyfeleknek nincs teendője. Az OTP Bank az állami támogatások és az otthonteremtés szakértőjeként a továbbiakban is segíti az ügyfeleket otthoncéljaik megvalósításában – tudata lapunkkal a bank kommunikációs osztálya. Kiemelték, továbbra is a megszokott módon kezelik és gyarapítják a több mint hatszázezer ügyfelük lakáscélú megtakarítását. Az idén október 31-ig megkötött szerződések változatlan feltételekkel érvényesek maradnak. A változás csupán azt jelenti, hogy új szerződéseket nem köt az OTP Lakástakarék. Az OTP a személyre szabott lakásmegoldások egyik legkedveltebb szolgáltatójának számít. A hitelintézet portfóliójában piaci kamatozású és állami támogatású konstrukciók is megtalálhatóak. Az OTP-nek meghatározó szerepe van a fogyasztási és jelzálog hitelek értékesítésében, de a csok és babaváró támogatások legnagyobb hányadát is itt igénylik az ügyfelek.

Teljesen más utat választott a Fundamenta. Egy korábbi sajtóbeszélgetésen Morafcsik László, vezérigazgató-helyettes arról beszélt, hogy a lakás-előtakarékosság vonzerejé­nek megőrzése mellett sikeresen nyitott új piacok felé. Az új lakás-számla konstrukciók bevezetése és az állampapírok közvetítése mellett a nyáron megkezdték a napelemrendszerek közvetítését és célzott finanszírozását (ez a klímavédelem és az energiahatékonyság jegyében létrehozott „lakhatási ökoszisztéma” terület első lépése).

Jelenleg idehaza több mint másfél millió lakástakarék-ügyfél rendelkezik ezt meghaladó számú szerződéssel, egy kliens többet is létesíthet. Közülük a Fundamenta májusi tájékoztatása szerint kilencszázezer, az OTP mintegy hatszázezer, az Erste pedig az Aegon átvételét követően 165 ezer ügyféllel rendelkezett.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom