Gazdaság

Alternatív lakhatási megoldások

A magas lakásárak miatt kis méretű, közös használatú helyiségek kerülnek eladósorba

A jogi rendezetlenség illetve az átalakítás költsége lehet az olcsóbb vételár hátulütője, ha valaki üzlethelyiségeből, vagy más, eredendően nem lakófunkciójú társasházi he­lyiség(ek)ből alakít ki lakást.

Alternatív lakhatási megoldások
A húsz négyzetméter alatti ingatlanok a legolcsóbbak
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A budapesti lakáspiacon végbement áremelkedés természetes piaci igényt teremtett az alternatív lakhatási megoldásokra is. A használt lakások átlagos négyzetméterára a fővárosban hétszázhúsz ezer forinton tetőzött idén májusban, ahonnan további érdemleges elmozdulást vagy drágulást nem tapasztaltunk – válaszolta lapunk megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Elmondta, egy közepes méretű (ötven négyzetméteres) átlagos állapotú használt lakásért harminc-harmincötmillió forintot kell fizet­ni. Mivel a drágulás főként a legolcsóbban elérhető ingatlanok körében jelentett drasztikus árnövekedést, Budapestre általánosan jellemző, hogy nem rossz helyen lévő nem rossz lakásért legalább húszmillió forintot kell fizetni, és tizenömillió forint alatt szinte már semmi nem kapható a fővárosban. Ezek a keretek voltak azok, amelyek az olyan nem lakás funkciójú egyéb helyiségeket is piacképessé tették, amik korábban egyáltalán nem voltak keresettek a lakáspiacon – magyarázta a szakértő.Ezek olyan eredetileg közös használatú társasházi helyiségeket jelentenek, amik jellemzően komfortfokozat nélküliek voltak, és a víz-gáz sem volt bevezetve, de a befektetők fantáziát láttak bennük, megvásárolták, és funkcióváltást végrehajtva lakható, de sok esetben nem lakásként bejegyzett ingatlanként adták tovább. Ezeknek az ingatlanoknak a jogi rendezetlensége az, ami jelentős kedvezményt biztosít a vevőknek a környékbeli lakások áraihoz képest, így akár 13-17 millió forintos áron is „lakáshoz” juthatnak azok, akiknek másra egyébként nem lenne lehetőségük. Ezek az ingatlanok azonban kicsik: az alapterületük többnyire nem haladja meg a 15-25 négyzetmétert.Hasonló a helyzet az üzlethelyiségekkel is, azzal a különbséggel, hogy a legjobb adottsággal rendelkező üzlethelyiségekre óriási a kereslet, ezek eredeti funkciójuk megőrzése mellett is kiváló befektetésnek számítanak.

Vannak olyan üzlethelyiségek, amelyek lakás céljára is átalakíthatók, azonban ezeket szintén nem lehet lakásként bejegyezni az ingatlannyilvántartásba. Így szintén jelentős kedvezmények mellett lehet lakásként megvásárolni. Az Ingatlan.com kínálatában jelenleg körülbelül százhatvan ilyen főváro­si ingatlan található, amik változó alapterületűek, és a tizenöt négyzetméterestől a száz négyzetméteres üzlethelyiség–lakásokig szinte bármilyen méretben elérhetőek. Az adottságok viszont itt is problémásak: a legtöbbjük vagy utcai bejáratos, vagy szuterénszinten található, ami nem teszi népszerűvé őket a vevők körében. A vonzerejük az árukban rejlik: a legkisebb – 15-20 négyzetméteres – lakások már 15-16 millió forintért elvihetők, bár igaz, hogy millió forintos négyzetméterárat képviselnek, de még mindig ezek a legolcsóbb lakóingatlanok a piacon. Ezek már „darabáras” ajánlatnak tekinthetők, amiknél olcsóbb nem nagyon van, viszont a kínálatuk is rendkívül szűkös, ezért előbb-utóbb érkezik olyan vevő, aki lecsap ezekre a lehetőségekre is. A nagyobb ingatlanok esetében viszont a négyzetméterár is a felére vagy harmadára esik vissza, így aki ilyen ingatlant vásárol akár már háromszázezer forintos négyzetméteráron juthat lakáshoz, igaz jogilag ez továbbra is üzlethelyiségként van nyilvántartva. A legnagyobb hátulütő ebben az esetben nem csak az adminisztratív besorolásból adódik, hanem abból is, hogy a bankok ilyen ingatlant általában nem hiteleznek, és az állami támogatások sem vehetők   igénybe.

Az otthontól való távolság alapján keresünk garázst
 

A garázsok esetében a legtöbb ajánlat kocsibeállóra vonatkozik, természetesen vannak épített garázsok is a kínálatban, amik alkalmasak lehetnek más funkcióra is (például tároló, műhely, vagy barkácshelyiség). A garázsok vásárlói elsősorban az elhelyezkedés és az ár alapján döntenek, ami abban jelent más kitételt a lakásvásárlásokhoz képest, hogy a garázsvásárlók az elhelyezkedést a saját lakóhelyükhöz képest mérik, így ezeknek az árai is meglehetősen szubjektív megítélés alá esnek emiatt: lehet, hogy egy kívülebb eső lokációban található garázsért is hajlandó valaki többet fizetni, ha az közel van a saját lakásához, de nincs más eladó kocsibeálló a kínálatban.

Kapcsolódó írásaink

Új árbajnoka van a budapesti lakáspiacnak

ĀTavalyelőtt tíz, tavaly pedig már tizenkilenc olyan utca volt a fővárosban, ahol egymillió forintnál drágább egy négyzetméter, a legolcsóbb házakat pedig Békés megyében kínálták

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom