Gazdaság

A dróntechnológiában is vezető szerepre törekszik hazánk

A felsőoktatási intézmények jelentős részt vállalnak az új technológia fejlesztésében, és fölismerték az ehhez kapcsolódó ismeretek jelentőségét – mondta Palkovics László

A dróntechnológia piaci lehetőségei meghaladhatják az évi tízmilliárd eurót a kontinensen. Ma már napi szinten használ ilyen eszközöket a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás, a szállítás, a közlekedés. Palkovics László miniszter véleménye szerint a szabályozási környezetnek ösztönözni kell a terület fejlődését, figyelembe véve a drónok használatából eredő kihívásokat.

A dróntechnológiában is vezető szerepre törekszik hazánk
Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a jövőt meghatározó eszközöket szemlélik
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A pilóta nélküli légi járművek alkalmazási lehetőségei és gazdasági hatásai világviszonylatban is jelentősek, Magyarország ezért vezető szerepre törekszik a dróntechnológia fejlesztésében is – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tegnap, a HungaroControl drónkonferenciáján.

A miniszter a nemzetközi hatáselemzésekre hivatkozva megjegyezte, a dróntechnológia piaci lehetőségei meghaladhatják az évi tízmilliárd eurót a kontinensen, Magyarországon pedig belátható időn belül a tízszeresére, évi húszezer fölé emelkedhet az engedélyezett drónrepülések száma. Ma már napi szinten használ ilyen eszközöket a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás, a logisztika, a szállítás, a közlekedés, drónokkal felügyelnek hálózati infrastruktúrákat és közszolgáltatásokat – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, a szabályozási környezetnek nem követnie, hanem ösztönöznie kell a fejlődést, és figyelembe kell vennie a drónok használatából eredő kihívásokat, amelyek jóval több lehetőséget rejtenek, mint veszélyt. Palkovics László üdvözölte, Magyarországon a felsőoktatási intézmények jelentős részt vállalnak a dróntechnológia fejlesztésében, és fölismerték az ehhez kapcsolódó ismeretek jelentőségét. Sürgette a biztonságos tesztelés körülményeinek megteremtését, de megjegyezte, a zalaegerszegi tesztpálya erre is alkalmassá tehető, így többek között gépkocsik és drónok kölcsönhatása is vizsgálható rajta.

Közölte azt is, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minden érintett szervezettel együttműködik a dróntechnológia kihasználása érdekében, hiszen a fejlődés a növekedési és versenyképességi kilátásokat, valamint a magyar családok életminőségét is javíthatja.

Kapcsolódó írásaink