Gazdaság

Patikavezetéshez szakvizsga is kell

A gyógyszertárak szövetsége szerint felmenőrendszerben kellene bevezetni a követelményeket

Gyógyszertárat vezetni 2025-től csak megfelelő szakvizsgával lehet majd, azonban ezalól mentességet élveznek többek között az ötvenedik életévüket betöltött gyógyszerészek. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) jogszabály-módosítást javasol.

A gyógyszergazdaságossági törvény alapján 2025. január 1-től csak az lesz jogosult gyógyszertár vezetésére, aki rendelkezik a megfelelő szakgyógyszerészi szakképesítéssel. Ezalól a követelmény alól mentesítést kapnak azok a gyógyszerészek, akik 1975. január 1. előtt születtek, vagy 2015. július 15-e előtt szerezték meg a szakképesítésüket, vagy ezelőtt kezdték meg a szakgyógyszerészi képzésüket – derül ki a szövetség lapunknak megküldött közleményéből. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége egyetért a szakképesítési követelmény bevezetésével, azonban úgy véli, hogy a könnyítések ilyen módon történő bevezetése hátrányosan érinti a gyógyszerészek egy részét, mivel életkor alapján tesz különbséget abban, hogy ki részesülhet mentességben a követelmények alól. A gyógyszerészi szakvizsgát legkönnyebben a fiatal beosztott gyógyszerészek tudják megszerezni, közvetlenül az egyetem elvégzése után. Később, saját gyógyszertárat vezetve és további kötöttségek mellett azonban sokkal nehezebb befejezni a hároméves elméleti és gyakorlati képzést.

A jogszabályi rendelkezés 2015 júniusában jelent meg a Magyar Közlönyben. Lapunk kérdéseire, hogy miért most reagál a szövetség, Marjai Tamás, a HGYSZ szakmai igazgatója azt mondta, a törvény valóban többéves, azonban az ezt kiegészítő rendelet, amely meghatározza a megfelelő szakképesítést, a mai napig nem jelent meg. „Sokáig vártunk a rendelet megjelenésére, ám a határidő közeledtével egyre több gyógyszerészt foglalkoztat az, hogy milyen feltételekkel tud gyógyszertárat vezetni 2025 után. Időben szeretnénk érdemi változást elérni a szabályozásban, ezért fontosnak éreztük, hogy felhívjuk a figyelmet a problémára” – válaszolta lapunk megkeresésére a szövetség szakmai igazgatója. Kiemelte: Azok a gyógyszerészek, akik nem kaptak mentességet a követelmény alól, 2025 után nem vezethetnek gyógyszertárat. Ez leginkább azokat a gyógyszerészeket érinti majd hátrányosan, akiknek problémát jelent a megfelelő szakképzettség megszerzése, de nem kaptak mentességet.

„Azt javasoljuk, hogy teljesen felmenő rendszerben vezessék be a követelményeket, hogy ne érintse hátrányosan a fiatalabb gyógyszerészeket. Emellett javasoljuk, hogy bármilyen szakképesítést fogadjanak el azoknál, akik a miniszteri rendelet megjelenéséig kezdték el a szakképzésüket vagy szerezték meg a szakvizsgájukat” – fogalmazott Marjai Tamás.

Kapcsolódó írásaink