Gazdaság

Tovább emelkedik a lakásépítések száma

A meghozott kormányzati intézkedéseknek is kiemelt szerepe van abban, hogy az idei első három negyedévben már 10 302 új lakás épült, valamint 2,7 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. Az eddigi folyamatok alapján 2019 egészére nézve folytatódhat az újonnan épített lakások számának emelkedése - írja közleményében a Pénzügyminisztérium.

Tovább emelkedik a lakásépítések száma
Az idei első három negyedévben 10 302 új lakás épült
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A kormány lakáspolitikájának középpontjában változatlanul az áll, hogy a családok saját otthonhoz jutását támogassa. Ehhez nyújt érdemi segítséget a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), amely elindulása óta több mint 353 milliárd forinttal járult hozzá 117 ezer család álmainak megvalósításához. A Családvédelmi Akcióterv részeként idén júliustól pedig már a kistelepüléseken élők számára szintén elérhető a program, így a Falusi CSOK keretében használt lakás vásárlására, illetve felújítására nyílik lehetőség. Kiemelendő, hogy a főváros mellett a községekben emelkedett a legjelentősebben, 4,4 százalékkal a kiadott építési engedélyek száma az újonnan épített lakások 6,4 százalékos növekedése mellett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A lakáspiaci folyamatok azt mutatják, hogy a 2008 utáni drasztikus visszaesést követően tovább folytatódik a hazai 4,4 milliós lakásállomány minőségi megújulása és mennyiségi javulása. Ebben a családok otthonteremtésének támogatása mellett különösen a munkaerő-piacot érintően meghozott, valamint az építőipari beruházások megvalósítását elősegítő kormányzati intézkedések éreztetik leginkább a hatásukat. Azokat a tervezett lakásokat, amelyek már 2018. november 1-jén építési engedéllyel rendelkeztek, ugyancsak a kormány döntése értelmében továbbra is kedvezményes áfa-kulccsal lehet értékesíteni. Mindezek eredményeként az elkövetkező időszakban számos, jelenleg még kivitelezés alatt álló ingatlanfejlesztés valósulhat majd.

Nőtt az új lakások száma

Az idei első három negyedévben 10 302 új lakás épült, 0,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 27 388 volt, 2,7 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az év első kilenc hónapjában Budapesten 17,9 százalékkal több lakás épült. A megyei jogú városokban és a községekben a felépített lakások száma kismértékben nőtt, a többi városban számottevően, 17,8 százalékkal visszaesett.

Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma Budapesten 22,0 százalékkal nőtt, miközben a megyei jogú városokban 5,3, a többi városban pedig 12 százalékkal mérséklődött. Az építtetők az esetek 45 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével, ez az arány Budapesten 6,6 százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb, a községekben meghaladta a 92 százalékot.

A harmadik negyedévben 3830 lakást adtak át, 3,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések száma 6,7 százalékkal, 9161-re nőtt.

A természetes személyek által épített lakások aránya 48 százalékról, 44 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 50 százalékról, 53 százalékra nőtt. A lakások 55 százaléka értékesítésre, 42 százaléka saját használatra, 1,6 százaléka bérbeadásra épült.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 49 százaléka családi házban, 43 százaléka többszintes, többlakásos épületben, 4,8 százaléka lakóparkban található. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 3 négyzetméterrel, 97 négyzetméterre csökkent.

Elemzők: Az év végéig tovább bővülhet az újlakáspiac

A negyedik negyedévben körülbelül 8 ezer újlakás átadása várható, ugyanis a társasházépítők a kedvezményes 5 százalékos lakásépítési áfa év végi kivezetése miatt a következő hónapokra időzítették az átadásokat. Az év végégre várhatóan 20 ezer lakás épül az országban, ez a szám, azonban elmarad a lakásállomány megújításához szükséges mértéktől - így kommentálták az elemzők a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közleményében kifejtette, hogy míg az első félévben 0,7 százalékkal csökkent az átadott újlakások száma, a harmadik negyedéves adatok már azt mutatják, hogy elkezdték átadni az elmúlt években elindított társasház-fejlesztések részeként épült lakásokat. A negyedik negyedévben a szakértő szerint dömping és körülbelül 8 ezer lakás átadása várható, mert a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa első körben a 2019 végéig átadott lakásokra vonatkozott. Ugyanakkor megjegyezte, "marad muníció a lakásépítési piacon", hiszen ez a kedvezményes áfa 2023 végéig érvényben marad azoknál a lakásoknál, amelyeknek 2018. november 1-je előtt már volt építési engedélyük.

Az ingatlan.com szerint az új lakások iránti kereslet az év első tíz hónapjában 30 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) közleménye szerint idén várhatóan 20 000 lakás épül fel, ez a szám azonban messze elmarad a magyarországi lakásállomány (4,3 millió lakás) megújításához szükséges évi legalább 43 ezres számtól. Ezen felül az egyesület úgy véli, hogy Magyarországon évente mintegy 120 ezer lakás átfogó felújítására is szükség lenne.

A TLE pozitívumként értékelte a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) 2015-ös elindítását és idei kibővítését is, azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a használt lakások korszerűsítése és energia hatékony felújítása is nagy mértékben befolyásolja a családok életminőségét.

Kapcsolódó írásaink

Új árbajnoka van a budapesti lakáspiacnak

ĀTavalyelőtt tíz, tavaly pedig már tizenkilenc olyan utca volt a fővárosban, ahol egymillió forintnál drágább egy négyzetméter, a legolcsóbb házakat pedig Békés megyében kínálták