Gazdaság

Magyarország a második legnagyobb gazdasági növekedést érheti el idén az EU-ban

 Magyarország a második legnagyobb gazdasági növekedést érheti el idén az Európai Unióban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán ismertetett októberi felülvizsgált jelentése szerint.

Magyarország a második legnagyobb gazdasági növekedést érheti el idén az EU-ban
Az IMF szerint a magyar gazdaság jövőre 3,3 százalékkal bővül
Fotó: MH

Az IMF szerdán publikált európai regionális növekedési prognózisában megerősítette, hogy Magyarország hazai összterméke (GDP) 4,6 százalékkal nő a tavalyi 4,9 százalék után. Az adat megegyezik az októberi becsléssel, amikor egy százalékponttal javította az idei magyar GDP-növekedési előrejelzését a tavaszi várakozásához viszonyítva. Az IMF adatai szerint 5,1 százalékos gazdasági növekedésével idén csak Málta előzheti meg Magyarországot.    

Az IMF szerint a magyar gazdaság jövőre 3,3 százalékkal bővül. Ez szintén megegyezik az októberi előrejelzéssel, ami 0,6 százalékponttal múlta felül a tavaszi becslést.

Az előrejelzés szerint 2021-ben 2,9 százalékkal nő a magyar gazdaság.

Az IMF szerdán megerősítette Magyarországra vonatkozó  inflációs előrejelzését is. Az éves átlagos infláció eszerint a tavalyi 2,8 százalék után az idén és jövőre egyaránt 3,4 százalék lehet. Tavaszi prognózisában a Nemzetközi Valutaalap az idei évre 3,2 százalékos, 2020-ra 3,1 százalékos inflációt jelzett. Az IMF 2021-re 3,3 százalékos inflációval számol Magyarországon.

Az euróövezetben az idei átlagos infláció 1,2 százalék, jövőre 1,4 százalék, 2021-ben 1,5 százalék lesz az IMF becslése szerint.

Kapcsolódó írásaink