Gazdaság

Újabb gazdaságfehérítő intézkedések jöhetnek

A magyar gazdaság növekedési lendületének megtartásában kiemelt szerepe van a feketegazdaság visszaszorításának, a szakképzés fejlesztésének és a digitalizáció elterjedésének – hangsúlyozta Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács novemberi ülésén. A pénzügyminiszter hozzátette: a globális lassulás hatásait akkor tudjuk hatékonyan kivédeni, ha jól használjuk fel a magyar gazdaságban rejlő tartalékokat és erőforrásokat.

Újabb gazdaságfehérítő intézkedések jöhetnek
A kormány a készpénzhasználat csökkentésével szorítaná még inkább vissza a feketegazdaságot
Fotó: mh

A magyar gazdaság várhatóan idén is jóval az uniós átlag felett teljesít – emelte ki Varga Mihály megemlítve, hogy az idei második negyedévi 5,2 százalékos GDP-növekedés a második legjobb eredmény Európában. Ahhoz azonban, hogy a világgazdaságban már érzékelhető tendenciák kisebb arányban jelentkezzenek Magyarországon, a kormány Gazdaságvédelmi Akciótervet dolgozott ki, amelynek számos lépését már bevezették, több pedig januártól lép érvénybe – emlékeztetett Varga Mihály.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács kiemelt feladatai közé tartozik, hogy feltárja azokat a területeket, ahol továbblépésre van lehetőség – mutatott rá a pénzügyminiszter kiemelve, hogy a korábbi kormányintézkedések – a hatéves bérmegállapodás, az adóterhek- és adminisztráció csökkentése, a munkaerőpiaci reformok – már éreztetik hatásukat.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács mai ülésének egyik kiemelt témája volt az elektronikus fizetőeszközök kiterjesztésének szerepe a feketegazdaság visszaszorításában. A Pénzügyminisztérium szakmai irányításával olyan program készül, amelynek révén jelentősen visszaszorítható a jelenleg uniós összehasonlításban is igen magas készpénzhasználat.

A szak- és felnőttképzés átalakításáról György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára elmondta, hogy a gazdaság igényeihez igazítva a szakmák számának csökkentésével jelentősen egyszerűsítik a képzési rendszert, illetve az oktatást a felsőoktatással összekapcsolva vonzóbbá teszik a tanulók számára.

Solymár Károly Balázs, az ITM helyettes államtitkára az 5G koalíció keretében 2019 márciusában elkészült digitalizációs stratégiáról szólva elmondta: a részletes intézkedési tervet tartalmazó előterjesztés ebben a hónapban kerül a kormány elé - derül ki a Pénzügyminisztérium által szerkesztőségünknek megküldött összefoglalóból.

Kapcsolódó írásaink

Gazdaságfehérítéssel kevesebb lesz az adó

ĀA jövő év a járulékcsökkentés költségvetése lesz, a szálláshelyáfa mérséklése élénkítheti az idegen­forgalmat, a cégek munkáját pedig számos más módosítás könnyíti

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom