Gazdaság

Új árbajnoka van a budapesti lakáspiacnak

Tavalyelőtt tíz, tavaly pedig már tizenkilenc olyan utca volt a fővárosban, ahol egymillió forintnál drágább egy négyzetméter, a legolcsóbb házakat pedig Békés megyében kínálták

Idén a második negyedévben megállt a használt lakások árának emelkedése, miközben az új lakások ára országszerte nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az árolló is tovább nyílt, tavalyelőtt hetvenszeres, míg tavaly már nyolcvanszoros volt a különbség a legolcsóbb és a legdrágább hazai ingatlanok négyzetméter-átlagáraiban.

Új árbajnoka van a budapesti lakáspiacnak
A forgalom eltolódott a kisebb települések felé az első két negyedévben
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az idei első negyedév az előző negyedévhez mért kiugró, 6,7 százalékos áremelkedése után a második negyedévben nem folytatódott a használt lakások áremelkedése, 0,1 százalékos csökkenést mért a KSH. Az új lakások piacán az 5,1 százalékos, első negyedévi áremelkedést további 3,1 százalékos drágulás követte a második negyedévben. Idén a második negyedévben a használt lakások ára 14 százalékkal, az újaké 12 százalékkal volt magasabb, mint a megelőző év azonos időszakában. Az eddig ismert adásvételek között a korábbinál nagyobb súllyal jelennek meg a negyven négyzetméter alatti lakások, ez mérsékelte a teljes lakásra számított árszint emelkedését. A fajlagos árak átlagosan 9,5, a nagyvárosokban tíz százalékkal nőttek.

Az első két negyedévben az eddig regisztrált lakáspiaci forgalom további eltolódást mutat a kisebb települések felé. Budapest részesedése az egyötödöt sem érte el, ami jelentős elmozdulás a 2014–2015-re jellemző, harminc százalék fölötti értékről. A megyeszékhelyek piaci súlya eközben végig állandó volt, a kisebb településeké pedig folyamatosan nőtt.

A nem megyeszékhely városok és a községek az összes használtlakás-értékesítés hatvan százalékát adták az első fél évben.

Új bajnoka van a budapesti lakáspiacnak: az utcaszintű bontás szerint 2018-ban 1,596 millió forintos négyzetméterárral a Dorottya utca vette át az első helyet a 2017-ben 1,346 millió forinttal listavezető Hunyad lejtőtől – áll az Ingatlan.com elemzésében, amely a hivatalos és a saját adatok alapján mutatja be a legdrágább és legolcsóbb lakásokat és az aktuális keresletet. A drágulást az is jól mutatja, hogy tavalyelőtt még csak tíz olyan utca volt Budapesten, ahol átlagosan legalább egymillió forintért cseréltek gazdát az ingatlanok négyzetméterenként, 2018-ban a számuk majdnem megduplázódott, és 19-re nőtt. Az országban a legolcsóbb ingatlanok tavaly a Békés megyei Mezőhegyesen cseréltek gazdát, az Ómezőhegyes majorban eladott lakások négyzetméteréért húszezer forintot adtak a vevők. Így az országon belül a legdrágább és legolcsóbb ingatlanok négyzetméterára közötti különbség nyolcvanszoros volt 2018-ban, míg egy évvel korábban hetvenszeres volt az eltérés.

Kapcsolódó írásaink