Gazdaság

Indul az Agrárminisztérium Országfásítási Programja

Az új erdők egy évtized múlva évente további mintegy nyolcezer tonna szén-dioxidot kötnek majd meg, így segítve, hogy tisztább legyen a levegő

A mezőgazdasági szaktárca korábban több, fásítást ösztönző programot is indított, ezek közé csatlakozik a tegnap kezdődött legújabb kezdeményezés, többek között kétmillió facsemete ültetésével frissítik hazánk erdeit.

Indul az Agrárminisztérium Országfásítási Programja
Az elmúlt tíz évben csak az állami erdőgazdaságok négyszázötvenmillió facsemetét ültettek el, és 9500 makkot vetettek az erdők fenntartása során
Fotó: MH

Elindult tegnap az Országfásítási Program, a most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok a saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem száz tonna makkot használnak fel – derült ki az Agrárminisztérium lapunknak küldött közleményéből. A mintaprogramba 86 település csatlakozik be. A kezdeményezés fontosságára Nagy István agrárminiszter mellett a tárca államtitkárai országszerte közös faültetéseken hívják fel a figyelmet. A közlemény idézi a szakminisztert, aki elmondta, hogy az állami erdőgazdaságok erdőtelepítési mintaprogramjának célja a figyelemfelhívás mellett az erdőterület közvetlen növelése.

Az Agrárminisztérium korábban több fásítást ösztönző programot is indított. Nagy István emlékeztetett, hogy a Vidékfejlesztési Program módosításában az erdőtelepítési támogatásokat 80–130 százalékkal növelték meg, ezekre a forrásokra magán-földtulajdonosok és önkormányzatok egyaránt pályázhatnak. Az elhagyott honvédségi, valamint barnamezős területek, illetve az elöregedett gyümölcsösök helyett is ajánlja a fásítást az agrártárca – emelte ki a miniszter. Az éghajlatváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat adhat. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években az erdőgazdálkodásban paradigmaváltás történt: a klímacélok teljesítése kiemelt feladattá vált – jelezte Nagy István.

A szaktárca közleménye ismerteti: jelenleg Magyarországon az egyetlen szénelnyelő ágazat az erdőgazdálkodás. A hazai erdők évente négy–ötmillió tonna szén-dioxid-egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás hét-nyolc százalékát ellensúlyozza. A faanyag energetikai célú hasznosítása további mintegy ötmillió tonna fosszilis eredetű szén-dioxid kibocsátását váltja ki. A becslések szerint az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva évente további mintegy nyolcezer tonna szén-dioxidot kötnek majd meg, így segítve, hogy tisztább legyen a levegő. A kormány a meglévő erdők fenntartásával segíti a szénmegkötő kapacitás megőrzését, az új erdők telepítésével pedig növeli azt. A szemléletformáló kommunikáció célja, hogy a lakosság minél szélesebb körét megszólítsák és bevonják a témába.

Az elmúlt tíz évben csak az állami erdőgazdaságok négyszázötvenmillió facsemetét ültettek el, és 9500 tonna makkot vetettek az erdők fenntartása során. Ez a szám is jól érzékelteti, hogy milyen komoly és összehangolt munka folyik évek óta a tárcánál erdeink fenntartásáért. A megkezdett programok három–öt év alatt 25 ezer hektáros erdőterület-növekedést eredményezhetnek, és megközelítőleg százmillió új fa ültetését jelentik –áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom