Gazdaság

Tőzsdére készül a világ legnagyobb olajvállalata

Az Aramco részbeni privatizálásával finanszíroznák a szaúdi trónörökös Vízió 2030 elnevezésű tervét, amely a kőolajtól túlságosan függő gazdaság átalakítását irányozza elő

A szaúdi állami olajcég részvényeinek két százalékát dobja piacra idén és jövőre a tulajdonos. A bevételszerzés mellett ez egy állami program része.

Tőzsdére készül  a világ legnagyobb  olajvállalata
A szeptemberi dróntámadás miatt átmenetileg felére csökkent a cég kitermelése
Fotó: AFP/Fayez Nureldine

Tőzsdére készül a világ legértékesebb vállalata, a szaúdi állami olajcég, a Saudi Aramco. Az olajcég részvényeivel december 11-én indul a kereskedés a rijádi Tadawul tőzsdén, és a részvény beárazása december 4-én lesz. A vállalat vezetése még idén a cég részvényeinek egy százalékát helyezi el a rijádi tőzsdén, és további egy százalékot ugyanitt 2020-ban. A szaúdi királyi családhoz közel állónak tartott al-Arabíja pánarab hírtelevízió azt közölte, hogy később további mintegy három százaléknyi részvénycsomagot egy vezető külföldi tőzsdén bocsátana ki, a legesélyesebbek között van London, New York és Tokió. Tíz év alatt az Aramco 49 százalékát tervezik tőzsdére vinni. Mint arról a távirati iroda beszámolt, a héten egy Rijádban kezdődött befektetési fórumon a szaúdi szuverén vagyonalap vezetője, az Aramco igazgatótanácsának elnöke részletek ismertetése nélkül azt mondta, hogy a Saudi Aramco részvényesei között hamarosan újabb intézményi befektetők lesznek.

Pletser Tamás, az Erste Bank Zrt. olaj- és gázpiaci elemzője lapunknak úgy nyilatkozott, hogy nemcsak a bevételszerzés illetve a friss tőke reményében dobná tőzsdére a tervezett részvénycsomagot, hanem ez egy állami program része. Ugyanakkor azért ennyire óvatosak – azzal, hogy egyelőre csak két százalékot dobnak piacra –, mert nem lehet előre kiszámítani a bevezetésből adódó kockázatokat. Másrészt egy tőzsdei cég sokkal átláthatóbb, mint egy állami vállalat, vélhetően ezt is szeretnék elérni a szaúdiak.

Az Aramco azzal számol, hogy a cég piaci tőkeértéke mintegy kétezermilliárd dollár. A szakértők ezt túlzónak tartják, szerintük a tényleges tőkeérték közelebb áll az 1500 milliárd dollárhoz. A szakértők becslését alapul véve az idei évre tervezett egyszázaléknyi részvény piacra dobása tizenötmilliárd dollár bevételt adna a cégnek, ami a legnagyobb szaúdi részvénykibocsátás lenne. Az Aramco részbeni privatizálásával finanszíroznák a szaúdi trónörökös Vízió 2030 elnevezésű tervét, amely a kőolajtól túlságosan függő gazdaság átalakítását irányozza elő. Ugyanakkor ez az összeg csak egy része annak a nyereségnek, amit az olajvállalat megtermel.

A Saudi Aramco – amelyet szeptemberben ért dróntámadás, ennek következtében átmenetileg a felére csökkent a kitermelés – össz-bevétele január–júniusban 163,88 milliárd dollár volt, 2,27 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. Az adózott eredmény 11,55 százalékkal, 46,89 milliárd dollárra mérséklődött. Ezzel együtt az Aramco még mindig a világ legnyereségesebb vállalata. Összehasonlításképpen a világ legnyereségesebb tőzsdén jegyzett társasága, az amerikai Apple 31,5 milliárd dollár profitot termelt üzleti évének első hat hónapjában. A nagy olajipari vetélytársak közül az Exxon Mobil mintegy 5,5 milliárd dollár, a Royal Dutch Shell pedig 8,8 milliárd dollár nyereséget ért el az első fél évben. Ezzel együtt az Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg feldolgozás–kereskedelem üzletága globális kiterjedtségű. A dahráni székhelyű vállalat az első fél évben napi átlagban 13,2 millió hordó kőolaj-egyenértékű szénhidrogént termelt ki, ennek háromnegyed része, tízmillió hordó volt nyersolaj. A cég korábban szigorú üzleti titokként őrizte pénzügyi adatait, és először idén hozta nyilvánosságra eredményeit, hogy besorolást nyerjen nemzetközi hitelminősítőktől. Erre azért volt szüksége, mert az olajvállalat globális kötvénykibocsátást valósított meg idén tavasszal.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom