Gazdaság

Az adásvételek közel fele családi ház Magyarországon

A téglalakások átalakítási szempontból előnyösek, a nagyobb belvárosi otthonokat sok esetben alakították át két kisebb ingatlanná, és így értékesítették őket

Átlagosan húsz–harminc százalékkal drágábbak a téglaépítésű ingatlanok a paneleknél, a népszerűséget azonban nem az építési technológia, sokkal inkább az elhelyezkedés, valamint a vevő egyedi igényei, lehetőségei határozzák meg. A panellakások felújítása a szabványméretek miatt költséghatékonyabb, az átalakíthatóság viszont a téglaépítésűek jelentős előnye.

Az adásvételek közel fele családi ház Magyarországon
Egyre több vásárló részesíti előnyben a kertvárosi övezeteket
Fotó: MH/Katona László

Budapesten az ingatlanpiaci tranzakciókat vizsgálva jelentős a téglaépítésű ingatlanok aránya. Minden tíz ingatlanpiaci tranzakcióból körülbelül nyolc téglalakással kapcsolatos, és ez az arány nem változott az elmúlt években – válaszolta megkeresésünkre Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. Hangsúlyozta, hogy a kezdeti nagyobb különbség hamar kiegyensúlyozódott, és ha a fővárosi nagy átlagot nézzük, akkor az elmúlt években húsz–harmincszázalékos különbség található az árak tekintetében a téglaépítésű lakások javára. Az elemző megjegyezte, a képet árnyalja, hogy Budapesten elsősorban lakásokat vizsgáltak, a házakat egységesen a téglakategóriában szerepeltetik.

Panellakások jellemzően koncentráltan a lakótelepeken és egyes városrészekben találhatóak, és az ingatlanpiaci folyamatoknak köszönhetően egyre népszerűbbek – mutatott rá Benedikt Károly. A panelkategória volt ugyanis a legkedvezőbben elérhető ingatlantípus, így az emelkedő árak miatt sokan ebből a kategóriából tudtak csak választani. Emiatt az árak a panelek esetében nagyobb mértékben nőttek az elmúlt években.

Ha a népszerűséget vizsgáljuk, akkor lakásméretben nincs különbség a két típus között a negyven és hatvan négyzetméter közötti lakásokra van a legnagyobb kereslet a fővárosi ingatlanpiacon, minőség tekintetében pedig szintén építési anyagtól függetlenül a jó minőségű lakásokat keresték a vevők – emelte ki a szakember. Hozzátette, hogy a felújítás tekintetében amúgy sok esetben a panelek nyújtják a kedvezőbb feltételeket, hiszen itt több minden standardizált, amely költséghatékonyabb felújítást tesz lehetővé.

A téglalakások viszont átalakítási szempontból előnyösebbek, jellemzően például a nagyobb belvárosi lakásokat sok esetben alakították át két külön kisebb lakássá, és így értékesítették őket.

Az Otthon Centrum lapunk megkeresésére azt válaszolta, elhelyezkedés és vevőfüggő, hogy mi számít népszerűnek. A csokkal lakáshelyzetüket javító családok ugyanis például a nagyobb alapterület vagy a családi ház felé mozdulnak. A négyzetméterek szempontjából figyelemre méltó, hogy amíg egy átlagos panel mérete ötven négyzetméter körüli, a családi házak esetében a nyolcvan–kilencven négyzetméter is kicsinek számít.

A cég rendelkezésére álló adatai szerint a vályog-, valamint a vegyes falazatú házak leggyakrabban a kistelepüléseken fordulnak elő, és építőanyaguk, fűtési módjuk, műszaki állapotuk miatt általában ezeket a házakat sorolják a szakemberek a legrosszabb minőségű kategóriába. Keresettség tekintetében a regionális elhelyezkedés és az épületek állapota miatt kevéssé összehasonlíthatók az összkomfortos panel társasházi lakásokkal, utóbbiak kifejezetten a városokban találhatók, ahol az ingatlanok átlagos ára magasabb, mint a kisebb településeken.

Jelentős területi különbségek vannak az árak tekintetében, a főváros messze a legdrágább, míg a periférián lévő kisebb falvakban alig van kereslet. Az elmúlt másfél év trendjei alapján úgy látják, hogy a belső városrészek iránti érdeklődés csökkent, míg a városok peremén, illetve az agglomerációs övezetekben élénkült a piac, ez részben a kertvárosi jelleg, részben az ár–érték arányok miatt alakul így. A cég kiemelte, hogy az adásvételek közel fele családi ház Magyarországon. A keresettség kapcsán megjegyezték: a tavalyi és az idén év közben publikált KSH-tranzakciószámok alapján a panelek részaránya tizenöt százalék körüli, míg a hagyományos téglaépítésű társasházak adják a tranzakciók bő harmadát.

Kapcsolódó írásaink