Gazdaság

Tovább kell erősíteni a hazai vállalkozásokat

A kormány növelni kívánja a kutatás–fejlesztésre szánt összegeket, az eddigi 1,53 százalék helyett erre a célra a bruttó hazai termék két százalékát fordítaná Magyarország

A hazai kis- és középvállalatok körében erősíteni kell az innovációt, a kutatás–fejlesztési tevékenységet, hogy minél nagyobb számban be tudjanak kapcsolódni a multinacionális cégek beszállítói hálózataiba, illetve saját termékeikkel meg tudjanak jelenni az exportpiacokon.

Tovább kell erősíteni a hazai vállalkozásokat
Palkovics László: Az egyetemeknek nem lehet elszigetelten működniük
Fotó: MH/Purger Tamás

A mesterséges intelligenciától nem kell félni, segítségével a munkahelyek száma nem lesz kevesebb, csak a mostanihoz képest új foglalkozásokra lesz szükség – mondta csütörtökön Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Eurázsia Fórumon. Az innováció fontos szerepet játszik abban is, hogy növekedjen a kis- és közepes vállalkozások (kkv) súlya a bruttó hazai termék (GDP) előállításában – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a felsőoktatásban részt vevőknek is ismerniük kell, hogy a gazdaság szereplői mit igényelnek a tudomány világától, és az alapkutatás mellett a tudományos eredmények gyakorlati alkalmazását kell előtérbe helyezniük. Bejelentette, hogy a kormány növelni kívánja a kutatás–fejlesztésre (K+F) szánt összegeket, eddig a GDP 1,53 százalékát fordította K+F-re az ország, ezt már a közeljövőben a GDP két százalékára kívánják emelni. Mint mondta, az egyetemeknek nem lehet izoláltan tevékenykedniük, meg kellene ismerniük a kis- és közepes cégek tevékenységét, és együtt kellene működniük a kkv-kal. Így a felsőoktatási intézményekben dolgozó kutatók a vállalkozásokkal együtt kézzel fogható, a gazdaság teljesítményét növelő eredményeket érhetnek el.

Ennek érdekében, részben a kkv-k és az egyetemek közötti együttműködés erősítésére, nyolc úgynevezett tudományos parkot hoztak létre, közülük hatot vidéken. Szegeden pedig olyan lézerközpontot valósítottak meg, amely részt vehet a nukleáris hulladékok megsemmisítésében. A mesterséges intelligencia kora kezdődik, a kormány ezért hozta létre az önvezető járművek tesztelésére szolgáló tesztpályát, amely a világon egyedülálló fejlesztés. Továbbra is kiemelt figyelmet kap a hazai kis- és középvállalkozások támogatása – hangsúlyozta lapunknak Palkovics László. Emlékeztetett arra, hogy a GINOP-program negyven százalékát is kkv-ra költötték. Mint mondta, érzékelhető a fejlődés 2010 óta. A kkv-k exportja is jelentősen nőtt. A Magyar Multi Program segíti a magyar vállalatok külföldi jelenlétét.

A Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, a Netzwerk Digital és a United Europe rendezvényén a miniszter elmondta: a korszerű technológiák alkalmazásának és a magas hozzáadott értéket teremtő befektetéseknek köszönhető, hogy a magyar gazdaság a nemzetközi lassulás ellenére sem vesztett a növekedési lendületből.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom