Gazdaság

Olcsóbbá teszi a bankolást a digitalizáció

A rendszer hatékonyságát és stabilitását is erősíti az innovatív megoldások elterjesztése

Támogatnia kell a jegybanknak az innovációt, a bankrendszer hatékonyságát növelni lehet a digitális fejlesztésekkel, ami azért is fontos, mert az ügyfelek digitális ismeretei alacsony szinten vannak – hangzott el tegnap a jegybank tanácskozásán.

Olcsóbbá teszi  a bankolást a digitalizáció
A felhasználóknak is bőven van mit tanulniuk a biztonság és az újdonságok terén
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A jegybanknak a mandátumából adódóan támogatnia kell a pénzügyi innovációt, le kell építenie a fejlődés előtt álló akadályokat, ugyanakkor figyelnie kell arra, hogy a pénzügyi szolgáltatások biztonságosak legyenek – mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke egy jegybanki tanácskozáson tegnap Budapesten. A Pénzügyi innováció és stabilitás: az MNB szerepvállalása a pénzügyi innováció biztonságos ösztönzésében című konferencián Kandrács Csaba jelezte: kényes az egyensúly a pénzügyi stabilitás és az innováció terén, ezért hozott létre egy külön ügyvezető igazgatóságot az MNB a pénzügyi fejlesztések erősítésére. Egyúttal a felügyeleti oldalon is működik egy úgynevezett pénzügyi innovációs labor, amelynek feladata, hogy a felügyeleti munka során az innovációk ellenőrzésére is felkészüljön a jegybank. Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója elmondta: a hazai bankrendszer költséghatékonysága gyenge, az ügyfelek digitális ismeretei alacsony szinten vannak, a pénzügyi rendszer hatékonyságát és stabilitását is erősíti az innovatív megoldások elterjesztése. Egyúttal a pénzügyi szolgáltatásokat olcsóbbá teszik a digitális fejlesztések. Az ügyfelek számára elérhető digitális szolgáltatások mennyisége és komplexitása is elmarad az európai átlagtól, és az MNB úgy véli, minél erősebb az innováció, annál olcsóbbak lehetnek a pénzügyi szolgáltatások. Az ügyvezető igazgató kiemelte: a jegybank olyan magyar pénzügyi rendszert tart kívánatosnak, amely a hazai fogyasztók számára versenyképes és biztonságos szolgáltatásokat kínál, ennek érdekében az MNB aktívan részt kíván venni a fejlett technológiák bevezetésében, az élénk fintech környezet kialakításában. Elmondta, hogy napjainkban mintegy száztíz fintech cég tevékenykedik Magyarországon, körülbelül harminc ezek közül nemzetközi cég itteni leányvállalata vagy képviselete, a többi hazai vállalkozás.

A jegybank ügyvezető igazgatója ismertette az MNB fintech stratégiáját, amely 14 pontban fogalmazza meg az MNB teendőit, további tíz javaslat a kormánynak és a hazai fintech szektornak szól. El kell érni, hogy
a magyarországi kis- és közepes cégek fejlesszék digitális szolgáltatásaikat, gyorsítsák az új fintech megoldások esetében az engedélyezést. Az MNB a hagyományos pénzügyi intézmények számára elvárásként fogalmazza meg a digitalizáció támogatását.

A jegybank a kormányzatnak és a hazai fintech szektornak többek között azt javasolja, hogy a közösségi finanszírozás formáit szorítsa törvényi keretek közé, egyúttal a kormányzat adózási ösztönzőket vezessen be a digitalizáció segítésére, emellett támogassa az online szerződéskötés elterjedését, a fintech cégeknek pedig egy fintech szövetséget kellene létrehozniuk – jelezte Szombati Anikó.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom