Gazdaság

Drasztikus változások jöhetnek az új építésű ingatlanok piacán

Lelassulhat a lakásállomány megújulása, ha év végén kivezetik a kedvezményes lakásáfát

Az ötszázalékos kedvezményes lakásáfa decemberi kivezetése markáns változásokat hozhat az újlakás-piacon a Duna House szakértői szerint.

Drasztikus változások jöhetnek  az új építésű ingatlanok piacán
Nyílhat az árolló új és használt lakások között, az utóbbiak felé terelve a keresletet
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A beruházók és kivitelezők beszámolói alapján jelentősen lelassulhat az értékesítés folyamata, hiszen a vevők egyre nehezebben tudják megfizetni az emelkedő árakat. Az új fejlesztések elmaradása szűkülő kínálatot fog eredményezni, veszélybe kerül az ingatlanállomány megújulási mutatója, amely jelenleg is elmarad az európai átlagtól, valamint a bérleti piac kínálati oldalára is kihat.

A lakásáfa huszonhét százalékra való visszaemelése tovább drágítja az új építésű ingatlanokat, hiszen a tíz-tizenöt százalékos beruházási árrés nem bírja el a huszonkét százalékos emelést. A beruházó részlegesen vagy teljesen a vevőkre háríthatja az emelést, esetlegesen az üzleti tervek felülvizsgálata után nem kezd bele új fejlesztésbe, és nem épít. Előbbi esetében a használt és új lakások árai tekintetében újra nagyobbra nyílhat az árolló, amely a használtlakás-piac felé tolhatja a keresletet, ott okozva esetlegesen árfelhajtó hatást.

A folyamatosan emelkedő építő­ipari költségek miatt a beruházók mindenképp át fogják hárítani a lakásáfa-változás miatti drágulást a vevőkre, amely így jelentősen kihat majd az egész ingatlanpiacra, és nehezítheti a családok új, modern lakásokhoz jutását – olvasható Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője lapunknak küldött elemzésében. Az összeállításból kiderül, a fővárosi ingatlanállománynak szüksége van a folyamatos megújulásra, amelyhez elengedhetetlen az új építésű projektek megléte és azok elérhetővé tétele a vevők számára.

Ám nemcsak Budapesten lehet ilyen szempontból kritikus a helyzet 2020-ban, a nagyobb vidéki városokban is egyre szűkül az új építésű ingatlanok piaca. Benedikt Károly kiemelte: az egészséges piaci folyamatok fenntartása érdekében javasolt lenne az új építésű ingatlanok piaci szabályozásának felülvizsgála­ta és módosítása. A fejlesztők és beruházók visszajelzései, valamint a piaci folyamatok elemzései alapján huszonhét százalékos áfatartalommal nem lesz működőképes az újlakás-piac.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője lapunknak korábban elmondta, nyáron visszaesett a használt lakások iránti kereslet Budapesten. A befektetők inkább az új állampapír iránt érdeklődnek, a húszmillió forint alatt keresgélők pedig továbbra is az agglomerációban vagy más városokban találhatják meg számításukat.
 

A rövid távú bérleti piac is jelentősen átformálódhat

Az ingatlanpiacot is átformálhatja a főpolgármester és több kerületi polgármester személyének változása – közölte tegnap a Balla Ingatlaniroda-hálózat. Megjegyezték, az elmúlt években a legnagyobb hatással a hazai ingatlanpiacra az állami beavatkozások voltak, többek között az áfacsökkentés az új építésű ingatlanok esetében, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény bevezetése, a hitelezés támogatása és szabályozása, illetve legutóbb a MÁP Plusz államkötvény bevezetése. Azokban a kerületekben, ahol a rövidtávú bérbeadás és az erre specializálódott befektetők jelen vannak, a kerületi vezetés megváltozása bizonytalanságot eredményez, amit csak az oldhat fel, ha kiderül az új vezetés hozzáállása ehhez az ingatlanhasznosítási modellhez. Komoly veszélye van annak, hogy az új kerületi vezetés tiltani, csökkenteni, vagy szabályozni fogja a rövidtávú bérbeadást, mely jelentősen átalakíthatja ezt az alpiacot. Ameddig ez nem derül ki, ezekben a kerületekben kevesebb tranzakcióra és csökkenő árakra lehet számítani.

Kapcsolódó írásaink

Otthonteremtési segítség

ĀA tavaly elfogadott törvény lehetővé tette, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő bérlők kedvező feltételek mellett kapják vissza a bankok által elvett otthonaikat