Gazdaság

Otthonteremtési segítség

A tavaly elfogadott törvény lehetővé tette, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő bérlők kedvező feltételek mellett kapják vissza a bankok által elvett otthonaikat

A Magyarországon és Szerbiában kiállított, államilag elismert bizonyítványok, oklevelek és a tudományos fokozatok kölcsönös elismeréséről szóló egyezményt tárgyalta, majd a Nemzeti Eszközkezelő Programmal kapcsolatos törvénymódosításról vitázott az Országgyűlés kedden.

Otthonteremtési segítség
A genfi közúti közlekedési egyezményről is tárgyaltak az Országgyűlésben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az egyezmény célja a közép- és felsőfokú végzettségek, képesítések és tudományos fokozatok kölcsönös elismerhetőségének megteremtése – mondta kedden az Országgyűlésben Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Kiemelte, hogy a Magyarországon és Szerbiában kiállított, államilag elismert bizonyítványok, oklevelek és a tudományos fokozatok kölcsönös elismeréséről szóló egyezmény a kormány balkáni nyitás politikájával összhangban, a magyar és szerb felsőoktatási intézmények közötti együttműködési lehetőségek fejlesztését, ezeken keresztül a magyar–szerb kapcsolatok erősítését is célozza. Felhívta a figyelmet, hogy az egyezmény hozzájárul a két ország közötti oktatási, tudományos és kulturális kapcsolatok fejlődéséhez, és javítja a magyar hallgatók kifelé irányuló mobilitási szándékát.

Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár ismertetése szerint a Nemzeti Eszközkezelő Programmal kapcsolatos törvénymódosítási javaslat benyújtásával a kormány célja, hogy további segítséget nyújtson az otthonteremtésben, és védelmet biztosítson az abban részt vevő családok számára. Elmondta: a programnak köszönhetően több mint 150 ezer ember menekült meg a többmilliós hiteltartozástól.

Felidézte: a tavaly elfogadott törvény lehetővé tette, hogy a fizetési kötelezettségeinek eleget tevő, a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő bérlők kedvező feltételek mellett kapják vissza a bankok által korábban elvett otthonaikat. Hozzátette, hogy idén tavasszal az érintett családok 98 százaléka jelzett vissza. Witzmann Mihály, a Fidesz vezérszónoka úgy vélte: a javaslattal a kormány további segítséget kíván nyújtani az otthonteremtésben, és további könnyítéseket, lehetőségeket ad, illetve védelmet biztosít a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő családok számára. Az ülésen tárgyaltak még a genfi közúti közlekedési egyezmény kihirdetéséről, a mikro-, kis- és közepes vállalkozások adminisztratív és anyagi terheinek csökkentéséről, valamint az ingatlan-nyilvántartást, valamint egyes közigazgatási hatósági eljárásokat érintő törvények módosításáról is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom