Gazdaság

Nem változott az alapkamat és a kamatfolyosó sem

Továbbra is laza, támogató monetáris politikára lehet számítani, az alapkamat emelését 2021 negyedik negyedéve előtt vélhetően nem lépi meg a jegybank - így kommentálták a nyilatkozó elemzők a monetáris tanács keddi döntését, amellyel változatlanul 0,90 százalékon hagyta az alapkamatot.

Nem változott az alapkamat és a kamatfolyosó sem
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott sem az alapkamaton, sem a kamatfolyosón
Fotó: MH

Suppan Gergely a Takarékbank vezető elemzője rámutatott: jövőre nem várható szigorítás, egyrészt a vezető jegybankok várható lazításai miatt, másrészt mert  az infláció várhatóan a jövő év második felében is elmarad majd a 3 százalékos céltól. Véleménye szerint az alapkamat emelésére 2021 negyedik negyedéve előtt nem lehet számítani, de nem kizárt, hogy erre még később kerül sor.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője úgy ítélte meg: a jegybank keddi közleménye továbbra is laza, támogató monetáris politikát jelez előre, a jegybank a gazdaság túlfűtöttségének és így az inflációnak a mérséklődését a külső hatások mellett az új állampapírtól és a fiskális politikától várja. Az MNB döntéshozói a külső és belső folyamatok közül a külső folyamatokat látják erősebbnek, ami szintén a laza monetáris politika irányába hat.

Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője szerint a magyar jegybank kivár, a monetáris tanács keddi közleménye nem tartalmazott érdemi, új információt. A tanács ismét jelezte, hogy a monetáris politika irányultsága változatlanul támogató, a gazdasági szereplők finanszírozási költségei kedvezőek.

Nem változik az alapkamat és kamatfolyosó

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa nem változtatott sem az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, sem a kamatfolyosón kedden, ami megfelel az elemzői várakozásoknak. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

Jelezték: a tanács döntései során az árstabilitás fenntartására fókuszál. Az infláció várható alakulását meghatározó tényezőkben továbbra is kettősség figyelhető meg: az élénk belső kereslet emeli, míg a romló külső konjunktúra egyre inkább fékezi az áremelkedés ütemét.

A tanács úgy ítéli meg, hogy a korábban még szimmetrikus inflációs kockázatok az elmúlt negyedévben aszimmetrikussá váltak - írták a mostani döntés kapcsán is. A lassuló európai konjunktúra hatásai miatt tovább erősödtek a lefelé mutató inflációs kockázatok. A globálisan meghatározó jegybankok lépései következtében lazábbá vált a külső monetáris politikai környezet.

A tanács e tényezőknek az árstabilitás fenntartására gyakorolt hatását a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján értékeli. A testület monetáris politikai döntéseinél óvatos megközelítést alkalmaz, melynek során nagyban támaszkodik a beérkező adatokra és a negyedévente megjelenő Inflációs jelentés előrejelzésére - olvasható a dokumentumban.

Szeptemberben az infláció 2,8, a maginfláció 3,9, míg az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,4 százalék volt. Az infláció mérséklődését a feldolgozatlan élelmiszerek és az üzemanyagok árindexének csökkenése, a maginflációs mutatók szeptemberi növekedését a telekommunikációs szektor régiót meghaladó áremelkedése okozta.

A nyári hónapokban a várttól számottevően elmaradó adószűrt maginfláció és a lassuló európai konjunktúra hatásai a hosszabb távú inflációs kilátások esetében is a lefelé mutató kockázatok erősödését jelzik. A fogyasztóiár-index értéke az év végéig - a tavalyi üzemanyagár-csökkenés bázishatása miatt - újra nő, majd fokozatos mérséklődést követően a 3 százalékos inflációs cél szintjén stabilizálódik. Az adószűrt maginfláció a következő hónapokban enyhén emelkedik, majd a külső dezinflációs hatások miatt a korábban vártnál alacsonyabb pálya mentén 3 százalékra csökken - prognosztizálta a testület.

A romló európai konjunktúra a hazai GDP alakulásában is egyre erőteljesebben érzékelteti hatását - állapítja meg a monetáris tanács, amely arra számít, hogy a gazdasági növekedés a következő negyedévekben lassul. A GDP 2019-ben várhatóan 4,5 százalékkal, 2020-2021-ben pedig 3,3 százalékkal nő. A magyar gazdaság eurózónához történő felzárkózása a romló külső konjunktúra ellenére, a legalább 2 százalékpontos növekedési többlet fenntartása mellett a következő években is folytatódik a testület szerint.

A lazább monetáris politikai környezet tartósan fennmarad és további lazító lépések várhatóak. A nemzetközi pénzügyi piaci hangulat a tanács szerint az előző kamatdöntés óta változóan alakult. A kockázatvállalási hajlandóságot a nemzetközi kereskedelempolitikával kapcsolatos fejlemények, a globális növekedés lassulásával kapcsolatos félelmek erősödése, a közel-keleti geopolitikai feszültségek, valamint a Brexittel kapcsolatos történések befolyásolták. Az olajárak csökkentek az elmúlt hónapban.

A közleményben felidézik, hogy a tanács július 1-jén 300 milliárd forintos keretösszeggel elindította vállalati kötvényvásárlási programját, ennek keretében az MNB szeptemberben nagy érdeklődés mellett megkezdte a vásárlásokat.

A program szervesen kiegészíti a 2019 elején elindított növekedési hitelprogram fix (nhp fix) konstrukciót, amelynek keretében a hitelintézetek szeptember végéig több mint 270 milliárd forint összegű szerződést kötöttek a kkv-kkal.

A tanács szeptemberben a negyedik negyedévre megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát legalább 300-500 milliárd forintban állapította meg, és ennek figyelembevételével határozza meg a jegybanki swapeszközök állományát. Az MNB rugalmasan alakítja az FX-swap eszköz állományát annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a monetáris tanács döntésének megfelelően alakuljon, és a bankközi hozamok volatilitása alacsony maradjon - írják.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve november 6-án 14 órakor jelenik meg.

Kapcsolódó írásaink