Gazdaság

Nincs szabad hely a plázákban

Az új kínálat hiánya és a növekvő kereslet a bérleti díjak folyamatos emelkedésével járt az elmúlt években, ez a trend azonban a bevásárlóutcákban megállni látszik

Az év első felében Budapest iroda- és ipari-logisztikai piacán is újabb történelmi minimumszintre süllyedt a kihasználatlansági ráta az erős bérleti keresletnek köszönhetően. A befektetési piac első fél éves forgalma bővült, de az aktivitását a jó minőségű ingatlanok hiánya korlátozza. Az alapok ingatlanbefektetéseinek állománya kilenc hónap alatt 16 százalékkal nőtt.

Nincs szabad hely a plázákban
A bevásárlóközpontok zöme teljes telítettséggel üzemel
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Idén június végén a budapesti modern irodák átlagos kihasználatlansági rátája újabb történelmi minimumszintet beállítva 6,3 százalékos szintre süllyedt, köszönhetően az elmúlt években látott erős bérleti keresletnek, másrészt pedig új átadások alacsony volumenének – derült ki a jegybank honlapján tegnap közzétett jelentésből. A következő két-három évben jelentős mennyiségű, a fennálló irodaállomány tizenhat százalékát kitevő bővülés várható, amelynek hatására az irodapiac kihasználatlansági rátájának enyhe emelkedése, de továbbra is egészséges szintje prognosztizálható.

Budapesten és az agglomerációban található ipari–logisztikai ingatlanok szabad területének aránya szintén a valaha mért legalacsonyabb szinten, 2,1 százalékon tartózkodott június végén. A második fél évre várt átadások negyvenkét százalékára volt előbérlet, ami az elmúlt évekhez képest nagyobb mozgásteret kínálhat az átköltöző és újonnan piacra lépő bérlőknek.

A kiskereskedelmi ingatlanok szegmensében erre az évre új átadásokat terveznek a fejlesztők, főleg vidéki helyszíneken, továbbá 2020-ra elkészülhet Budapest egyetlen épülő új plázája is – derült ki a jegybank jelentéséből.

Az új kínálat hiánya és a növekvő kereslet a bérleti díjak folyamatos emelkedésével járt az elmúlt években, ami azonban a bevásárlóutcákban lassan megáll. Az ingatlanok elérhetőségét vizsgálva a fővárosi elsődleges bevásárlóközpontok teljes telítettséggel üzemelnek. Régiós összevetésben a budapesti hozamok kedvezőek. A bankok az üzleti ingatlanhitelek feltételeiben már szigorítást jeleznek, míg a hitelkeresletben visszafogottabb élénkülést tapasztalnak. Hazánkhoz hasonlóan a többi kelet–közép-európai ország kereskedelmiingatlan-piacát is élénk fejlesztési aktivitás, erős bérleti kereslet és többségében csökkenő kihasználatlanság jellemzi.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom