Gazdaság

Kisvállalkozás nagy sikere

A díj célja, hogy felhívják a figyelmet a minőségi szakképzésre, reflektorfénybe állítsák a győzteseket és motiválják a szakképzésben részt vevőket

Az Európai Unió Szakképzési Kiválósági Díj vállalatok és tanulók kategóriájában egy magyar cég, a Hot and Cold Therm Kft. kapott elismerést a szakképzés népszerűsítésében és megszervezésében elért kiemelkedő teljesítményéért – közölte az Európai Bizottság pénteken.

Kisvállalkozás nagy sikere
A gyakorlati képzés jól felszerelt tanműhelyekben zajlik
Fotó: MH

A szakképzés népszerűsítését célzó Szakmai Készségek Európai Hete keretében Helsinkiben átadott kitüntetést a tiszalöki építőipari kisvállalkozás egy általa indított munkahelyi képzéssel nyerte el. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a cég azért érdemelte ki az elismerést, mert a vállalkozás vezetői úgy döntöttek, szakképző programot indítanak, hogy kellő számban álljanak a rendelkezésükre jól képzett, hozzáértő alkalmazottak, és így a cég színvonalas szolgáltatásokat tudjon nyújtani. A program indulását követően azonnal megváltozott a dolgozók hozzáállása: a sajátjuknak tekintették a céget, és ennek köszönhetően csökkent az elvándorlás mértéke.

Benkő Zoltán, a díjat nyert vállalkozás alapítója és ügyvezetője lapunknak elmondta: „Ipari szereplők vagyunk, mellette vállaltunk képzést a munkaerőhiány miatt. A módszertanban ezt kellett leírnunk, hogy miként csináltuk és hogyan indítottuk be a képzést. Ezt értékelte az uniós bizottság.” A tiszalöki kisvállalkozás munkahelyi tanulás kategóriában pályázott a brüsszeli kiírásra. A cég vezetőjének elmondása alapján 2017-ben kezdték meg a duális szakképzést, akkor hatvankilenc tanulóval. Mára százhetvenhét tanulójuk van, akik professzionális háttérrel, biztos gyakorlati tudást szerezve sajátíthatják el az általuk kiválasztott szakmát. Jelenleg asztalos, burkoló, csőszerelő, épület- és szerkezetlakatos, gépi forgácsoló, hegesztő és festő szakmákat tanulhatnak a munkahelyi képzésben résztvevők. A tanulók a gyakorlati képzésen jól felszerelt gépi eszközökkel és berendezésekkel rendelkező tanműhelyekben vesznek részt. „Jelenleg az új csarnok építése zajlik nálunk. A huszonegyedik század elvárásainak megfelelő autóipari, robotikai, virtuális és szimulációs oktatóközpontot szeretnénk létrehozni, mellyel a térségben a duális képzést erősítjük”  – nyilatkozta lapunknak Benkő Zoltán. Hozzátette: „Részt veszünk az új OKJ-s rendszer kialakításában is, ugyanis tagjai vagyunk az ágazati képzések tanácsának épületgépészként, s mivel a szakma szereplőinek bevonásával történik az átalakítás, így alkalmunk és lehetőségünk nyílt tapasztalatainkat és tudásunkat hozzátenni.” Az új OKJ-s rendszerről elmondta, nem lesz egyszerű az átalakítás, meg kell tudni felelni az elvárásoknak, de egy határozottan működőképes oktatási rendszer fog kialakulni ezáltal.

A HCT Szakképzési Center a Nyíregyházi SZC tiszalöki Teleki Blanka Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiummal, a Tiszavasvári Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiummal, a nyíregyházi Inczédy György Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiummal valamint a Berettyóújfalui SZC hajdúnánási Csiha Győző Szakgimnázium, Szakközépiskolával áll kapcsolatban. A nappali tagozatos képzés mellett épület- és szerkezetlakatos valamint hegesztő szakmákban elindult a felnőttképzés is, ahol a gyakorlati oktatás mellett elméleti képzés is folyik. A cég vezetősége úgy döntött, a közeljövőben szeretnének bővíteni a duális képzésben a gyakorlati oktatást autóelektronikai műszerész, autógyártó, autószerelő, építő, szállító és munkagépszerelő, gépjármű mechatronikus, gépjárműépítő és -szerelő, karosszéria lakatos és mezőgazdasági gépész szakmákkal.

A pénteken odaítélt díjról szóló uniós bizottsági közlemény ismerteti: az unió díjával a szakképzés népszerűsítése és megszervezése területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó embereket, szervezeteket és kezdeményezéseket jutalmazza. A cél, hogy felhívják a figyelmet a minőségi szakképzésre, reflektorfénybe állítsák a győzteseket, motiválják a szakképzésben részt vevőket, valamint támogassák a hálózatépítést és az új karrierlehetőségek létrejöttét.

A Helsinkiben rendezett Szakmai Készségek Európai Hetének legfőbb üzenete az volt, hogy az egész életen át tartó tanulás új utakat és vonzó karrierlehetőségeket kínál.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom