Gazdaság

Új vállalkozásbarát stratégia készül

Az Európai Unióban a magyar vállalatok termelékenysége nőtt a leggyorsabb ütemben, mert 2010 óta a hazai tulajdonúak kedvezőbb üzleti környezetben működhetnek

November 5-én bemutatják az elfogadott kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztését és versenyképességét elősegítő stratégia részleteit – derült ki a Hiventures-Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019 konferencián, amelyet tegnap tartottak Budapesten.

Új vállalkozásbarát stratégia készül
György László: Gyorsan növekszik a hozzáadottérték-termelés
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A vállalkozások igényei és javaslatai alapján a stratégiában hét beavatkozási területet határoztak meg – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Miniszté­rium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a rendezvény megnyitóján. Az államtitkár részletezte, hogy a stratégia a vállalkozóbarát szabályozási és adózási környezet megteremté­sére, az üzleti környezet és az e-kormányzat eszközeinek fejlesztésére, a szektor fejlődési képességének, innovációs, digitális teljesítményének erősítésére, a szükséges tudás megszerzésének támogatására, a finanszírozáshoz jutás ösztönzésére, a nemzetközivé válásra, illetve a generációváltás elősegítésére épül. György László felidézte, hogy a magyar gazdaság dinamikusan, több mint harminc százalékkal bővült az elmúlt kilenc évben, Magyarország és a régió az Európai Unió növekedésének motorjává vált, és ebben szerepet játszottak a mikro, kis- és középvállalkozások is, a szektor hozzáadottérték-termelése gyorsabban nőtt az átlagnál, illetve a nagyvállalatokénál.

Az ITM államtitkára kiemelte, az Európai Unióban a magyar mikro, kis- és középvállalatok termelékenysége nőtt a leggyor-sabb ütemben. Az eredmény eléréséhez hozzájárul, hogy 2010 után a magyar vállalatok kedvezőbb üzleti környezetben működhetnek. Juhász Edit, a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásért felelős államtitkára a konferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami vállalatok gazdasági erejükkel és az általuk nyújtott ellátásbiztonsággal járultak hozzá a magyar gazdaság teljesítőképességének növekedéséhez. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) csoportról szólva hangsúlyozta, hogy az uniós pénzek kihelyezésében jelentős szerepet játszik, közvetlen szerepet vállalhat a formálódó új támogatási mechanizmusok működtetésében.

Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója az összehangolt kkv-finanszírozásról elmondta, hogy a csoport célja a költségvetési terhek enyhítése, a finanszírozható vállalkozások körének bővítése és az alternatív finanszírozási lehetőségek beindítása.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom