Gazdaság

Kombinációval újított versenyképességi hitelprogram

A fejlesztési bank bővített konstrukciója segítség lehet a cégen belüli generációváltás kérdésének áthidalásában is

A tőke és a hitel konstrukció kombinálásával újította meg versenyképességi hitelprogramját a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). A pénzintézet célja, hogy bővítse azoknak a cégeknek a körét, akik a versenyképességüket jelentősen javító beruházásokat valósítanak meg.

A Versenyképességi Hitelprogramot ja­nuár­ban indította el az MFB. A termék elindításának célja már az induláskor az volt, hogy segítse a kis- és középvállalkozások olyan beruházásainak megvalósítását, amelyek jelentősen növelhetik versenyképességüket. A hitelprogram másik nagy előnye a piacon fellelhető konstrukciókhoz képest, hogy a hitelösszeg maximum harmincöt százalékig ballon típusú forrást biztosít.

Az MFB közleménye szerint a most életbe lépő módosítások lényege, hogy az MFB Versenyképességi Hitelprogram a tőke és a hitel konstrukció kombinálásával, a korábbinál lényegesen alacsonyabb minimumösszegtől biztosít finanszírozást olyan vállalkozások számára, amelyek kockázati tőkeprogramokat vesznek igénybe. Az eddigi egymilliárd forintos minimumról ebben az esetben százmillió forintra csökken a legalacsonyabb hitelösszeg, melynek maximuma nem változik, pedig továbbra is jelentős, tízmilliárd forint marad.

A Versenyképességi Hitelprogram továbbra is széleskörűen felhasználható, hiszen versenyképességet növelő, „hagyományos” beruházási célok mellett tartós forgóeszköz-finanszírozásra és akvizícióra is fordítható. Utóbbi esetben kiemelt cél az egyre több cégnél jelentkező generációváltás problémáját megoldó felvásárlás finanszírozása is. A futamidő változatlanul maximum tizenöt év lehet és a hitelt mind az agrár-, mind pedig az egyéb ágazatokban tevékenykedő vállalatok igényelhetik. A törlesztési lehetőségek továbbra is rugalmasak, minél inkább alkalmazkodva a cégek életciklusához.

Kapcsolódó írásaink