Gazdaság

Budapesti sajtutcából franciaországi versenyig

A legtöbb magyar termék a félkemény vagy kemény kategóriába sorolható, de a fesztiválra hoznak Erdélyből kiváló túróféleségeket és jellegzetes helyi különlegességeket is

A hazai gasztrokultúra egyre fejlettebb, az emberek vágynak a színvonalra az ételkínálatban, előnyben részesítik az új trendeket, miszerint a minőség előbbre való a mennyiségnél. A sajtok ez idáig nem kaptak elég hangsúlyos szerepet, azonban egyre nagyobb az érdeklődés fogyasztói oldalról, és megnőtt azoknak a száma is, akik új szakmaként belevágnak a sajtkészítésbe.

Budapesti sajtutcából franciaországi versenyig
Évről évre egyre nagyobb az igény a legnépszerűbb tejtermék iránt
Fotó: MH

Sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik szombaton ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára Budapesten: a világ huszonöt országából több mint négyszázféle sajtot, kiváló borokat kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel, valamint színes gasztronómiai és szórakoztatóprogramokban vehetnek részt. „Egyre nagyobb teret nyer hazánkban a gasztrokultúra, azonban a sajtok ez idáig nem kaptak elég hangsúlyos szerepet. Ezen szeretnénk változtatni, megmutatni a közönségnek a legfinomabb külföldi sajtokat – mondta el lapunknak Gábossy Ádám,
a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljának főszervezője. Hozzátette, hogy a bemutatóval párhuzamosan a magyar termékek erősítésére és megismertetésére versenyt szerveztek a hazai termelőknek, amelyet egy tapasztalt angol sajtbíráló, egy francia sajtmester és magyar kollégájuk zsűriz. Aki megnyeri, megszerzi a Nemzet Sajtja díjat, a verseny győztese lehetőséget kap, hogy részt vegyen a Mondial Du Fromage franciaországi nemzetközi sajtvilágversenyen, valamint a győztes termék csomagolásán feltüntetheti a Nemzet Sajtja 2019 védjegyet.

A versenyen induló termékeket a fesztivál vendégeinek is bemutatják. A nemzetközi versenyen egyébként már két alkalommal szerepelt hazai készítmény: 2017-ben a Sümegtej Ranolder sajtja arany-, idén pedig a Csíz Sajtműhely Baracskai félkeménye bronzminősítést szerzett. A főszervező elmondása alapján a verseny célja a kis és közepes méretű termelők sajtjainak bírálata és értékelése. Gábossy Ádám lapunknak arról beszélt, hogy a hazai kis- és középtermelőket előnyben részesítik a nagyipari termékekkel szemben, amelyeket megnéznek, bemutatnak, de a hangsúly mégis a kistermelőkre irányul. Az eseményen magyar sajtutcát alakítanak ki, ahol bemutatják a magyar kistermelők termékeit, és a SZEGA Sajtkollégiumban szakmai továbbképzési programokat kínálnak a hazai gyártóknak.

A legtöbb magyar sajt félkemény vagy kemény kategóriába sorolható, de a fesztiválra hoznak Erdélyből kiváló túrótermékeket és jellegzetesen erdélyi különlegességeket is. Mindent meg lehet kóstolniuk a vendégeknek – mondta a főszervező, aki arról is mesélt, hogy a sajtszakmába egyre többen vágnak bele. Példaként említett egy magyar készítőt, aki kilépett a menedzservilágból, és belekezdett a sajtgyártásba, mert rengeteg fantáziát látott benne. Otthagyta régi munkáját, amelyben sikeres volt, és mostanra sajtkészítőként is sikeres, ugyanis bátor volt, és elmondása alapján a vidéki élet szépsége kompenzálja a nehézségeket. A hatalmas érdeklődés azt bizonyítja, hogy van igény a minőségi sajtokra, ezért haladunk tovább a megkezdett úton, és folytatjuk a kulturált, minőségi sajtfogyasztás misszióját – tette hozzá. Kiemelte, hogy hazánk legnagyobb sajtünnepére több mint húsz európai országból, valamint Amerikából és persze hazánkból is érkeznek sajtkülönlegességek Budapestre. Ezúttal a sajtokat nem típusok, hanem országok szerint tárjuk a látogatók elé, a kor elvárásaihoz igazodva applikációt fejlesztünk, és minden sajtról egy-egy QR-kód leolvasása után kaphatnak információt az érdeklődők, egyúttal szavazhatnak is, melyik különlegesség ízlett a legjobban – mondta Gábossy Ádám.

Kapcsolódó írásaink

A világpiacra is ki kell juttatni a magyar pálinkát

ĀA pálinka fogalmának törvénybe foglalása, minősítése a Kiválóság programon belül, továbbá a nemzeti márkaépítés megújította az ital fogyasztási szokásait, újrafogalmazta a helyét a gasztronómiában

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom