Gazdaság

Áder János: A fiatalok szeretnének tiszta környezetben élni

A fiatalok szeretnének tiszta környezetben élni, ezt a természetes igényt fogalmazták meg a pályázatra beadott rajzokkal, fotókkal, plakátokkal - mondta Áder János köztársasági elnök újságíróknak az SDG for Kids verseny díjkiosztó rendezvénye után csütörtökön a Budapesti Víz Világtalálkozón.

Áder János: A fiatalok szeretnének tiszta környezetben élni
Áder János köztársasági elnök (k) a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 SDG for Kids versenyének díjkiosztóján a Millenáris Parkban, a Nemzeti Táncszínházban 2019. október 17-én
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 Áder János kiemelte: a fiatalok szeretnék Magyarországot, a magyar erdőket, a magyar vizeket olyannak megőrizni, mint amilyennek azt nagyszüleik láthatták.

A felnőtteknek, az idősebb generációknak ezt a kérést, ezt az igényt meg kell hallaniuk, ez a legfontosabb az üzenete az ilyen találkozóknak, pályázatoknak. Erre hívja fel a figyelmet a minden év tavaszán megtartott fenntarthatósági hét is - jelezte az államfő.

Áder János a sajtótájékoztató előtt elismerő oklevelet adott át Kun Eszternek, a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium diákjának, aki megnyerte a Stockmolmi Ifjúsági Víz Díjat. Kun Eszter az MTI-nek elmondta: olyan mezőgazdasági termelési technológiát mutatott be Svédország fővárosában, amelyben halakat „használnak fel” növények termesztése során.

A köztársasági elnök megismerkedett az SDG for Kids versenyen díjazott közép- és általános iskolásokkal, és a versenyre beadott pályamunkákkal.

Áder János hangsúlyozta: a fiatalok, a gyermekek számára is fontos, a „sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz” drámája.

A köztársasági elnök arra hívta fel a pályázatokat beadó diákok figyelmét, hogy a környezetvédelmet, a magyarországi vizek tisztaságának javítását, megőrzését, az ezzel kapcsolatos tudás fejlesztését folytassák a jövőben is.

Jetzin Mónika, a versenyt szervező GWP Magyarország Alapítvány munkatársa elmondta: SDG for Kids versenyre több száz diák adott be pályázati munkát, öt kategóriában - köztük plakátok, fotók és film kategóriában - hirdettek győzteseket.

ENSZ-tisztségviselő: nemzetközi együttműködések keretében kell szabályozni a határokon átnyúló vízforrások problémáját

Fontos, hogy a kormányok nemzetközi együttműködések keretében szabályozzák a határokon átnyúló vízforrásokhoz való hozzáférést a konfliktusok megelőzése érdekében - hívta fel a figyelmet Kire Ilioszki, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága ügyvezető titkári hivatalának igazgatója a Budapesti Víz Világtalálkozó utolsó napján, csütörtökön.

Az ENSZ információi szerint több száz határvíz található a világon, és eddig mintegy 600 egyezmény született ezen vízforrásokhoz való hozzáférés szabályozásáról. Ilioszki szerint a vízválság kezeléséhez elengedhetetlen a határvizek megfelelő szabályozása.

Ehhez ad keretet például az ENSZ határvizek és nemzetközi tavak védelméről és használatáról szóló, 1992-ben kötött egyezménye (vízügyi egyezmény), valamint az 1997-ben létrejött megállapodás a nemzetközi vízi útvonalak nem hajózási célú használatáról - mutatott rá. A vízügyi egyezményt az elmúlt években a páneurópai régión kívüli országok előtt is megnyitották. Jelenleg 43 tagja van, és húszan állnak a csatlakozás küszöbén.

Az észak-macedón állampolgárságú tisztségviselő aláhúzta, hogy míg az említett konvenciók előtt alig volt olyan határvíz Európában, amelyekhez nemzetközi egyezmény szabályozta volna a hozzáférést, ma már alig van szabályozatlan, határokon átnyúló, európai vízforrás. A tisztségviselő szerint a megállapodások pozitív hatása egyértelmű.

Dzsamal al-Adli iraki vízügyi miniszter arra hozott példát, hogy milyen problémákat okozhat a határvizek szabályozatlansága. A legnagyobb iraki folyók - a Tigris és az Eufrátesz - Törökországban erednek, és a szomszédos országok úgy hoznak döntéseket ezek vizének felhasználásáról, hogy nem veszik figyelembe Irak igényeit - kifogásolta a tárcavezető.

Bagdad rendkívüli kihívásokkal, súlyos vízhiánnyal, és a víz minőségének romlásával néz szembe emiatt - tette hozzá.

Irak több mint ötven éve igyekszik megegyezésre jutni a szomszédos országokkal az osztott vizek használatának szabályozásáról, hiába - panaszolta. Adli szerint egy nemzetközi vízügyi bíróság felállítása jelenthetne megoldást a hasonló vitákra.

A 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozóra több mint kétezer szakértő és döntéshozó érkezett, többségük Délkelet-Ázsiából és Afrikából, azokból a térségekből, ahol már most is szembesülnek a vízzel kapcsolatos problémákkal. A nemzetközi találkozó a figyelemfelkeltés mellett cselekvésre is buzdít, ezért a konferencia zárásaként a szervezők a Budapest Felhívás nyolc pontjában fogalmazzák meg javaslataikat a kihívások kezelésére. Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével zajló eseményre 2019. október 15-17. között kerül sor a Millenáris Parkban. Ezzel egyidőben a résztvevőknek lehetőségük van megtekinteni a vízipari szakkiállítást, amely különféle magyar innovációkat, termékeket és szolgáltatásokat mutat be a témában.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom