Gazdaság

Bemutatták a Mesterséges Intelligencia Akciótervet

A stratégiával új alapokra helyezik az ország versenyképességét

A Digitális Jólét Program keretében létrehoztak egy akciótervet, amelynek kiemelt célja a mesterséges intelligencia (MI) jelentőségének tudatosítása a társadalomban belül. Az MI-országstratégia várhatóan jövő év elejére készül el.

Bemutatták a Mesterséges Intelligencia Akciótervet
Palkovics László: A Belügyminisztériummal közös közadatportál létesül
Fotó: MH/Purger Tamás

A Mesterséges Intelligencia- (MI) koalíció akcióterve részeként új kutatóközpont- és adatvagyon-ügynökség jön létre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tegnap Balatonfüreden az Infotér Konferencia kapcsán szervezett sajtótájékoztatón.

A miniszter kiemelte, jövő év elejére készülhet el a mesterségesintelligencia-országstratégia, amelynek megszületésével az ország versenyképessége új alapokra helyeződik.

A holnapig tartó Infotér Konferencia nulladik napján a miniszter bemutatta a készülő országstratégia első cselekvési csomagját jelentő Mesterséges Intelligencia Akciótervet, amely a Digitális Jólét Program keretében valósult meg.

Az akcióterv kiemelt céljai közé tartozik a mesterséges intelligencia jelentőségének tudatosítása a társadalmon belül, valamint a megfelelő intézmények létrehozása és működtetése, mint például a kutatási terepként működő Kiválósági Központ életre hívása 2020-ban. Fontos annak tudatosítása, hogy a mesterséges intelligencia jólétünk szolgálatába állítható, nem kell attól tartani, hogy megjelenése munkalehetőséget von el az embertől – idézte Palkovics Lászlót az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye. Olyan adatpiactér létesül, amely összeköti a keresleti és kínálati oldalt, valamint közadatportált hoznak létre a Belügyminisztériummal közösen. A MI-koalíció azt vállalta, hogy a lakosság egy százalékát bevonja a mesterségesintelligencia-képzésbe – mondta Palkovics, kiemelve, hogy a mesterséges intelligencia jelenléte 14 százalékkal növeli a globális GDP-t, és egyre nagyobb súllyal szerepel a közlekedésben, például az önvezető autók egyre nagyobb számú megjelenése is ezt mutatja.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom