Gazdaság

A kormány erősíteni kívánja a magyar vállalkozások digitális fejlődését

A magyar nemzeti össztermék 25 százalékát a digitális gazdaság állítja elő, a szektor mintegy 400 ezer embert foglalkoztat, ez a harmadik legmagasabb arány az Európai Unióban – jelentette ki Varga Mihály a X. Infotér konferencián, Balatonfüreden. A pénzügyminiszter elmondta, hogy a kormány ezért jelentős forrást, 137 milliárd forintot biztosít a vállalati digitalizáció fejlesztésére - áll a Pénzügyminisztérium lapunkhoz eljuttatott közleményében. 

A kormány erősíteni kívánja a magyar vállalkozások digitális fejlődését
Varga Mihály
Fotó: MH

A tartósan magas ütemű növekedéshez nélkülözhetetlen a digitális környezet erősítése, ezért is fontos, hogy a magyar gazdaságban továbbra is a magas hozzáadott értékű beruházások domináljanak, így például a gyártósorok automatizálása és a robotok alkalmazása terén – emelte ki Varga Mihály. Mint mondta: ezzel összhangban vezette be a Nemzeti Adó és Vámhivatal többek között az online pénztárgépek és számlák használatát, az elektronikus adóbevallást és az elektronikus ügyintézést.

A miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy régiós összevetésben még van tere a digitalizáció fejlesztésének a kis- és középvállalkozásokat, a közszolgáltatások megoldásait és a lakosság digitális készségeit érintően. Varga Mihály kiemelte, hogy a digitális korszakban a fejlődés lehetőségét az innovációs versenyben megszerzett pozíció jelenti. Magyarország ebből a szempontból ígéretes helyzetben van, mert számos iparágban vannak olyan magyar vállalatok, amelyek a világ élvonalába tartoznak kutatás-fejlesztési tevékenységüket illetően is. A miniszter megjegyezte, hogy a magyar gazdaság a nemzetközi tendenciákkal szemben továbbra is jól teljesít, amelyet a nemzetközi szervezetek is elismernek.

Az innovációhoz nélkülözhetetlen a digitális környezet erősítése

Varga Mihály elmondta: a vállalkozások digitális lemaradását javító kormányzati intézkedések megkezdődtek. Az a kormány célja, hogy olyan fejlesztések induljanak el gyártósorok automatizálásával, robotok alkalmazásával Magyarországon, amelyekkel behozható az Ausztriához és Németországhoz képest jelentős, és a másik három visegrádi országhoz képest kis mértékű lemaradás.

A Pénzügyminisztérium az eseményre kiadott közleményében ismerteti: a magyar nemzeti össztermék 25 százalékát a digitális gazdaság állítja elő, a szektor mintegy 400 ezer embert foglalkoztat. Ez a harmadik legmagasabb arány az Európai Unióban - emelték ki, jelezve: a kormány ezért jelentős forrást, 137 milliárd forintot biztosít a vállalati digitalizáció fejlesztésére.

A miniszter előadásában kiemelte: már hatodik éve tartós növekedési pályán van Magyarország, és abban is konszenzus van, hogy növekedés várható az idén és jövőre is. Abban azonban, hogy milyen mértékben, már eltérőek a számítások - jegyezte meg Varga Mihály. Megemlítette, hogy az IMF  legutóbbi, 4,6 százalékos előjelzésével szemben - az első fél év 5,1 százalékos növekedése után - ő akár 5 százalék fölötti növekedésre is lát esélyt. Leszögezte: a tartósan magas ütemű növekedéshez nélkülözhetetlen a digitális környezet erősítése, ezért fontos, hogy a magyar gazdaságban továbbra is a magas hozzáadott értékű beruházások domináljanak.

Varga Mihály kitért a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál végzett informatikai fejlesztésekre, ezek között említette,  hogy 2017-ben előbb a magánszemélyeknek, 2018-ban pedig az őstermelőknek is bevezették a szja-bevallás tervezetének elkészítését, amit 2019-ben az egyéni vállalkozókra is kiterjesztettek. Lehetővé tették, hogy a teljes körű elektronikus ügyintézés megvalósuljon, bevezették az online számlaadat-szolgáltatást, és lehetőséget biztosítottak arra, hogy a jövedékiadó-bevallás tervezetét is a NAV készítse el.

A pénzügyminiszter az ország kitörési pontjai közt említette a digitalizációt a járműipar, a gyógyszeripar és az elektromobilitás mellett. Hangsúlyozta: az elektromosautó-akkumulátorok európai eladásaiban Magyarországnak egyre jelentősebb szerepe lesz, mert három komoly akkumulátor-gyártó cég is az országot választotta telephelyének.

Varga Mihály felhívta a figyelmet, hogy régiós összevetésben még van tere a digitalizáció fejlesztésének a kis- és középvállalkozásokat, a közszolgáltatások megoldásait és a lakosság digitális készségeit érintően egyaránt.

Kapcsolódó írásaink