Gazdaság

Tisztelet és együttműködés a Türk Tanács országaival

Orbán Viktor: Vannak már magyar befektetések Azerbajdzsánban, és az együttműködés további lehetősége is nagyon ígéretes, az azeriek jóindulattal tekintenek a magyarokra

Magyarország már egy éve megfigyelői státusszal rendelkezik a Türk Tanácsban, idén pedig Budapesten nyitották meg a szervezet európai képviseletét. Az együttműködés elmélyítése érdekében Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is Bakuban járt.

Tisztelet és együttműködés a Türk Tanács országaival
Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója Bakuban
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az elmúlt tíz évben Magyarország megduplázta a Türk Tanács országaival folytatott kereskedelmét, amely ma már négymilliárd dollárt tesz ki – nyilatkozta tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiá­nak Bakuban, ahol részt vett a Türk Tanács külügyminiszteri ülésén, egy üzleti fórumon, és több kétoldalú megbeszélést is folytatott. A tárcavezető a távirati iroda tudósítása szerint közölte: annak érdekében, hogy Magyarország és a Türk Tanács együttműködése tovább fejlődjön, 577 millió eurónyi hitelkeretet nyitottak az Eximbanknál a szervezet országaival folytatott vállalatközi együttműködés finanszírozására.

A modern gyógyszeripar, az egészségipar, a vízgazdálkodás, valamint a logisztika és az építőipar azok a területek, ahol a magyar vállalatok egyre több piaci lehetőséghez jutnak, egyre több sikert aratnak ezekben a gyorsan fejlődő gazdaságokban – mondta Szijjártó Péter. Fontosnak nevezte az emberek közötti kapcsolatok fejlesztését is, jelezte: jelenleg 705 ösztöndíjas hallgató tanul magyarországi egyetemeken a Türk Tanács országaiból. Emlékeztetett, Magyarország 2010-ben indította el a keleti nyitás politikáját, mert már akkor is egyértelmű volt, hogy a nagy világgazdasági változás tempóját legalább annyira diktálják Keletről, mint Nyugatról.

Helyes döntés volt kiegyensúlyozott politikai együttműködésre törekedni, mert a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatok megteremtik a lehetőségét annak, hogy a magyar vállalatok minél több üzleti lehetőséghez jussanak a keletre eső gazdaságokban – mondta a miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnök is az azeri fővárosba látogatott a Türk Tanács ülésére, ahol Ilham Aliyev azeri elnökkel és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is találkozott. Orbán Viktor kijelentette, hogy a gazdasági együttműködés erősítése a következő lépés a magyar–azeri kapcsolatokban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom