Gazdaság

Továbbra is lassul az Egyesült Államok feldolgozóipara

Hétindító. Kína importjában az egész ország gazdaságára kiható jelentős csökkenés várható

Hazánkban ipari, építőipari adatok várhatóak a héten, míg külföldön Kínára és az Egyesült Államokra érdemes figyelni.

Továbbra is lassul az Egyesült Államok feldolgozóipara
A kereskedelmi háború miatt Kína exportjában csak minimális visszaesés várható
Fotó: AFP/Xinhua

Holnap Kína fogyasztói árindexeié lesz a főszerep – nyilatkozta lapunknak Blahó Levente, a Raiffeisen Bank makrogazdasági elemzője. A szakértő szerint a kereskedelmi háború miatt az exportban minimális mértékű visszaesés várható. Sokkal fontosabb, hogy az importkomponensben jelentős csökkenés mutatkozik majd, ami az egész ország gazdaságát befolyásolni fogja. Szintén holnap inflációs adatok is érkeznek az ázsiai országból.

A várható három százalék továbbra is alacsony, így a jegybankoknak van tere, ha esetleg csökkenteni akarják az alapkamatokat – hangsúlyozta a szakértő. Blahó Levente elmondta, hogy az eurózóna ipari termelése továbbra is gyengül majd, de a szakértő szerint ez egyáltalán nem meglepő. A gazdasági hangulatindex -22,5 százalékról -29,4 százalékra csökken, tehát tovább romlik. A szakértő elmondta, hogy New York konjunktúraindexében októberben -3 százalékot várnak, és ugyan nincs nagy jelentősége, de ebben az esetben is további gyengülés mutatkozik. Szerdán fogyasztói inflációs adatok érkeznek az eurózónábol, a maginflációban egy, míg a ténylegesben 0,9 százalék várható. Szintén szerda délután jönnek ki az Egyesült Államok kiskereskedelmi értékesítési adatai is. Blahó Levente elmondta, hogy szeptemberben visszaesett a munkabérnövelés, de ennek ellenére a kiskereskedelmi értékesítésben nem történt visszarendeződés. Csütörtökön Philadelphia feldolgozóiparának csökkenéséről érkeznek majd adatok, ami tizenkét százalékról öt százalékra esett vissza. A szakértő az Egyesült Államok feldolgozóiparának lassulása fokozatosan továbbgyűrűzik. Pénteken rengeteg adat érkezik majd Kínából,a legfontosabb a GDP lesz, aminek növekedése hat százalék alá fog csökkeni. Blahó Levente szerint ez teljesen természetes egy olyan országnál, amelynek gazdasága átalakulóban van.

Hazánkban ma közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés augusztusi részletes adatait. A hivatal első becslése szerint augusztusban az ipari termelés volumene 0,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az ágazat teljesítménye az év első nyolc hónapjában 5,6 százalékkal bővült tavalyhoz képest. Szerdán publikálja a KSH az építőipar augusztusi számait. Júliusban az építőipari termelés volumene a 32,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom