Gazdaság

Stabil alapokon a hazai gazdaság

Az idei első féléves bővüléssel Magyarország az uniós tagállamok rangsorában a második helyen szerepel

A magyar gazdaság uniós átlag feletti növekedésnek, a kiszámítható gazdaságpolitikának, a csökkenő adóterheknek köszönhetően Magyarország és azon belül kiemelten Budapest a következő években is vonzó befektetési célpont lesz – tájékoztatta Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár a távirati irodát.

Stabil alapokon a hazai gazdaság
Közel a teljes foglalkoztatottság: soha nem dolgoztak ilyen sokan az országban
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kiemelte, hogy a magyar gazdaság a második negyedévben 5,2 százalékkal nőtt, amellyel második helyen áll az uniós tagországok rangsorában.

Ezt a nemzetközi elemzők is egyre inkább elismerik, kedvező irányba módosítva a hazánkra vonatkozó gazdasági prognózisokat. Így már közel harminc százalékkal növekedett a magyar gazdaság 2010-hez képest, a bővülés dinamikája pedig stabil alapokon nyugszik. Az elért eredmények megvédéséhez az eddigi munkát folytatni kell – tette hozzá. Az Országgyűlésnek benyújtott tavalyi zárszámadásból nemcsak az derül ki, hogy az adócsökkentések és adókedvezmények több száz milliárd forintot hagytak a gyermekes családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál, hanem az is, hogy az öt százalék feletti gazdasági növekedésnek köszönhetően a tervezettnél alacsonyabb, 2,3 százalék lett a költségvetés hiánya, miközben az államadósság mutatója 70,2 százalékra mérséklődött – idézte fel Banai Péter Benő. Hozzátette: a foglalkoztattak létszáma tartósan meghaladja a 4,5 milliót, tíz százalék felett emelkednek a keresetek, az első félévi gazdasági bővüléssel pedig Magyarország az uniós tagállamok rangsorában a második helyen szerepel.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom