Gazdaság

Már elsőre sikerprogram lett az Erőművek Éjszakája

Összesen negyvenkét helyszínen annyian voltak kíváncsiak arra, „mi van a konnektorok és a radiátorok mögött”, hogy egy héttel korábban már minden hely betelt

Hatalmas érdeklődés mellett, közel négyezer látogató részvételével rendezte meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csatlakozó partnereivel együttműködve első alkalommal az Erőművek Éjszakáját. A szervezők az igényeket látva már a folytatást tervezik.

Már elsőre sikerprogram lett az Erőművek Éjszakája
Az energiatermelés egyik részfolyamata, amelyet sokan most láthattak először – turbina az Észak-budai Fűtőerőműben
Fotó: MH/Purger Tamás

Országszerte 42 villamos energiát termelő erőmű és távhőt előállító fűtőmű, illetve kapcsoltan hő- és villamos energiát termelő fűtőerőmű, tematikus látogatóközpont nyitotta meg kapuit tegnap a nagyközönség előtt. Az érdeklődők sokaságát jelzi, hogy két helyszínen az eredeti tervekhez képest kétszer annyi látogatót kellett beengedni.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) társadalmi felelősségvállalási programjának fontos célkitűzése a fogyasztók tudatos és takarékos energiafelhasználásának ösztönzése, emellett küldetésünknek tartjuk, hogy a fogyasztók megfizethető áron, fenntartható módon jussanak hozzá az energiához. A fogyasztókat pedig az Energiakövetek útján, illetve a felhasználóknak készített tájékoztató kiadványsorozatunkban szólítjuk meg – mondta az Erőművek Éjszakája megnyitóján az MVM GTER Zrt. Észak-Budai Fűtőerőművében TóthTamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal általános elnökhelyettese. Kiemelte, a rendezvény célja, hogy a fogyasztók megláthassák, „mi van a konnektor és a radiátorok mögött”. Ha tudatosan és takarékosan szeretnénk bánni energiaforrásainkkal, akkor jó, ha tudjuk azt is, hogy az energiát kik, hol, milyen eszközökkel és forrásokból, hogyan állítják elő – tette hozzá.

A negyvenkét intézmény között volt távhőszolgáltató, hőközpont, alaperőmű, a látogatók pedig megismerkedhettek villamos energia és a távhő előállításának műszaki hátterével, érdekességeivel, az alapvető műszaki folyamatokkal és berendezésekkel, és megláthatták azt is, hogy a napi huszonnégy órás energiaellátás mögött emberek áldozatos munkája rejlik.

Valamennyi helyszínen kisebb csoportok indultak bejárásra idegenvezetők kíséretében, akik közérthetően ismertették az energiatermelési folyamatokat. Annyian érdeklődtek az első alkalommal megtartott rendezvény iránt, hogy a négyezer férőhely a program előtt egy héttel már betelt.

Orbán Tibor, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) elnöke azt mondta, a MEKH mintegy továbbgondolta azt az ötletet, amelyet a MaTáSzSz 2014-ben indított útjára, az évenként ápri­lisban megrendezett távhőszolgáltatás napja és az Erőművek Éjszakája erősítik egymást.

Tompa Ferenc, az MVM GTER Zrt. vezérigazgatója kiemelte, az MVM megújuló energiaforrásokkal is hozzájárul hazánk energiaellátásához, e piacon vezető szerepre is törekszik. A számok nyelvén: a csoportnak 57 tagvállalata, tizenkétezer dolgozója van, négymillió lakossági és céges ügyfelet szolgál ki, a lakossági gázellátás száz százalékáért felel a szolgáltatókon keresztül, a lakossági villamosenergia-ellátásért pedig kicsivel több mint ötven százalékban.

Múlt és jövő egy helyen

A százhalombattai Dunamenti Erőmű
A százhalombattai Dunamenti Erőmű
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A százhalombattai Dunamenti Erőmű azzal a céllal kezdte meg működését, hogy gőzt termeljen a Mol számára, illetve áramot az országos hálózatba. A korai hetvenes évek technológiája még csak harmincszázalékos hatásfokot tett lehetővé, a bejáráson ismertetett korszerűsítéseknek köszönhetően ez ma már hatvan százalék. A Dunamenti Erőművet a hazai villamosenergia-rendszer legnagyobb gáztüzelésű erőműveként tartják számon, területén tavaly egy 17,6 MW teljesítményű napelemparkot is átadtak. A látogatóknak itt is a főbb egységeket mutatták meg, s ezzel együtt a környezettudatosan és költséghatékonyan véghezvitt fejlesztéseket, területrendezést. Ez az intézmény szolgálja ki a város távhőigényét is.

Látogatóközpont és gyorsindítású gázturbinák

Az MVM Csoportból a látogatók előtt megnyitotta kapuit Paks, itt egyébként 1995 óta fogadnak látogatókat – részletezte Tompa Ferenc, azonban most nem csupán a látogatóközpontba, hanem – idegenvezetés mellett – az üzemi területre, köztük a vezérlőbe is bejuthattak az érdeklődők. Az MVM Paksi Atomerőmű több mint harminc éve biztosítja Magyarország villamosenergia-szükségletének jelentős hányadát. Napjainkban az atomerőmű a hazánkban megtermelt villamos energia több mint ötven százalékát szolgáltatja. Három úgynevezett tartalék erőművet is megmutattak a látogatóknak, a litérit, a sajószögedit és a Lőrinciben találhatót. Utóbbi kettő gyorsindítású gázturbinás-üzemű, ez azt jelenti, hogy indítástól számítva tizenöt perc múlva már képesek maximális teljesítményen működni – ismertette az MVM GTER Zrt. vezérigazgatója.

Kombinált energiatermelés, más néven fűtőerőmű
 

Az MVM GTER Zrt. Észak-budai Kogenerációs Fűtőerőműve, ahol a megnyitó is zajlott, kapcsoltan termelő gázturbinás erőmű, amely villamos áramot termel, és a gázturbinák kipufogógázával a FŐTÁV visszatérő kihűlt vizét melegíti fel. Ez volt az egyik helyszín, ahol a tervezetthez képest kétszer annyi látogatót kellett beengedni. Ami az áramtermelést illeti, Kis György erőművezető tájékoztatásából kiderült, országos viszonylatban a lakossági áramellátás egy százalékát adja, a hőtermelő kapacitása azonban ennél kiemelkedőbb, nagyjából harmincezer háztartást és közintézményeket lát el fűtési és használati meleg vízzel Gellérthegytől Békásmegyerig. Az újonnan átadott villamos kazánnal villamos energiából is képes hőt előállítani. A megtermelt elektromos áramot egyébként energiatőzsdén értékesítik, és az erőmű mellől induló távvezetéken táplálják az országos hálózatba.

Kapcsolódó írásaink