Gazdaság

Már elsőre sikerprogram lett az Erőművek Éjszakája

Hatalmas érdeklődés mellett, közel négyezer látogató részvételével rendezte meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csatlakozó partnereivel együttműködve első alkalommal az Erőművek Éjszakáját. A szervezők, illetve a résztvevők az igényeket látva már a folytatást tervezik.

Már elsőre sikerprogram lett az Erőművek Éjszakája
Először rendezi meg az Erőművek éjszakáját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), országszerte 42 erőművet és fűtőművet nézhetnek meg a látogatók pénteken
Fotó: MH/Purger Tamás

Országszerte 42 villamos energiát termelő erőmű és távhőt előállító fűtőmű, illetve kapcsoltan hőt- és villamos energiát termelő fűtőerőmű, tematikus látogatóközpont nyitotta meg kapuit tegnap a nagyközönség előtt. Az érdeklődők sokaságát jelzi, hogy két helyszínen az eredeti tervekhez képest kétszer annyi látogatót kellett beengedni.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) társadalmi felelősségvállalási programjának fontos célkitűzése a fogyasztók tudatos és takarékos energiafelhasználásának ösztönzése, emellett küldetésünknek tartjuk, hogy a fogyasztók megfizethető áron, fenntartható módon jussanak hozzá az energiához. A fogyasztókat pedig az Energiakövetek útján, illetve a felhasználóknak készített tájékoztató kiadványsorozatunkban szólítjuk meg – mondta az Erőművek Éjszakája megnyitóján az MVM GTER Zrt. Észak-Budai Fűtőerőművében Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal általános elnökhelyettese. Kiemelte, a rendezvény célja, hogy a fogyasztók megláthassák, „mi van a konnektor és a radiátorok mögött". Ha tudatosan és takarékosan szeretnénk bánni energiaforrásainkkal, akkor jó, ha tudjuk azt is, hogy az energiát kik, hol, milyen eszközökkel és forrásokból, hogyan állítják elő – tette hozzá.

A negyvenkét intézmény között volt távhőszolgáltató, hőközpont, alaperőmű, a látogatók pedig megismerkedhettek villamos energia és a távhő előállításának műszaki hátterével, érdekességeivel, az alapvető műszaki folyamatokkal és berendezésekkel, és megláthatták azt is, hogy a napi huszonnégy órás energiaellátás mögött emberek áldozatos munkája rejlik.

Valamennyi helyszínen kisebb csoportok indultak bejárásra idegenvezetők kíséretében, akik közérthetően ismertették az energiatermelési folyamatokat. Annyian érdeklődtek az első alkalommal megtartott rendezvény iránt, hogy a négyezer férőhely a program előtt egy héttel már betelt.

Orbán Tibor, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) elnöke azt mondta, a MEKH mintegy továbbgondolta azt az ötletet, amelyet a MaTáSzSz 2014-ben indított útjára, az évenként áprilisban megrendezett távhőszolgáltatás napja és az Erőművek Éjszakája erősítik egymást.

Tompa Ferenc, az MVM GTER Zrt. vezérigazgatója kiemelte, az MVM megújuló energiaforrásokkal is hozzájárul hazánk energiaellátásához, e piacon vezető szerepre is törekszik. A számok nyelvén: a csoportnak 57 tagvállalata, tizenkétezer dolgozója van, négymillió lakossági és céges ügyfelet szolgál ki, a lakossági gázellátás száz százalékáért felel a szolgáltatókon keresztül, a lakossági villamosenergia-ellátásért pedig kicsivel több mint ötven százalékban.

Különleges résztvevők

Az MVM csoportból a látogatók előtt megnyitotta kapuit Paks, itt egyébként 1995 óta fogadnak látogatókat – részletezte Tompa Ferenc, azonban most nem csupán a látogatóközpontba, hanem – idegenvezetés mellett – az üzemi területre, köztük a vezérlőbe is bejuthattak az érdeklődők. Az MVM Paksi Atomerőmű több mint harminc éve biztosítja Magyarország villamosenergia-szükségletének jelentős hányadát. Napjainkban az atomerőmű a hazánkban megtermelt villamos energia több mint ötven százalékát termeli.

Három úgynevezett tartalék erőművet is megmutattak a látogatóknak, a litérit, a sajószögedit és a Lőrinciben találhatót. Utóbbi kettő gyorsindítású gázturbinás üzemű, ez azt jelenti, hogy indítástól számítva tizenöt perc múlva már képesek maximális teljesítményen működni – ismertette Tompa Ferenc.

Kombinált energiatermelés

Az MVM GTER Zrt. Észak-budai Kogenerációs Fűtőerőműve kapcsoltan termelő gázturbinás erőmű, amely villamos áramot termel és a gázturbinák kipufogó gázával a FŐTÁV visszatérő elhűlt vizét melegíti fel. Ez az egyik helyszín, ahol a tervezetthez képest kétszer annyi látogatót kellett beengedni. Ami az áramtermelést illeti, Kis György erőművezető tájékoztatásából kiderül, országos viszonylatban a lakossági áramellátás egy százalékát adja, a hőtermelő kapacitása azonban annál kiemelkedőbb, nagyjából harmincezer háztartást és közintézményeket lát el fűtési és használati meleg vízzel Gellérthegytől Békásmegyerig. Az újonnan átadott villamos kazánnal villamos energiából is képes hőt előállítani. A megtermelt elektromos áramot egyébként energiatőzsdén értékesítik, és az erőmű mellől induló távvezetékeken táplálják az országos hálózatba.

Múlt és jövő egy helyen

A százhalombattai Dunamenti Erőmű azzal a céllal kezdte meg működését, hogy gőzt termeljen a Mol számára, illetve áramot az országos hálózatba. A kora hetvenes évek technológiája még csak harminc százalékos hatásfokot tett lehetővé, a bejáráson ismertetett korszerűsítéseknek köszönhetően ezt a duplájára sikerült növelni. A Dunamenti Erőművet a hazai villamosenergia-rendszer legnagyobb gáztüzelésű erőműveként tartjuk számon, termelését teljesen a piaci igényekhez igazítja, a jelenleg 794 megawatt összkapacitású erőmű területén tavaly egy 17,6 MW teljesítményű napelemparkot is átadtak.

A látogatóknak itt is a főbb egységeket mutatták meg, s ezzel együtt a környezettudatosan és költséghatékonyan véghezvitt fejlesztéseket, területrendezést. Ugyancsak az intézmény szolgálja ki a város távhőigényét is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom