Gazdaság

Átadták a német Bürkle cég debreceni gépgyártó üzemét

A Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Parkban pénteken átadták a német Bürkle cég gépgyártó üzemét.

Átadták a német Bürkle cég debreceni gépgyártó üzemét
A német Bürkle vállalat debreceni gépgyártó csarnoka az átadása napján
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Herdon István, a parkot működtető Xanga cégcsoport vezérigazgatója elmondta: üzleti modelljük szerint hárommillió eurós beruházással alakították ki a gyártócsarnokot, amit bérbe adtak a Bürkle csoportnak. A német Bürkle cég kétmillió eurós technikai fejlesztést valósított meg az új épületben.

Jürgen Schröer, a Robert Bürkle GmbH vezérigazgatója hozzátette: a beruházással 40 új munkahelyet hoztak létre, és terveik szerint az elkövetkező években a foglalkoztatottak számának növelése mellett az üzemet további két egységgel bővítik.

Dolgozók a német Bürkle cég debreceni gépgyártó csarnokában az átadása napján
Dolgozók a német Bürkle cég debreceni gépgyártó csarnokában az átadása napján
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A cégcsoport főbb termékei présgépek, lamináló rendszerek és felületkezelő gépek, melyeket elsősorban a fafeldolgozó iparban, az autóiparban, az építőiparban, valamint a nyomtatott áramkörök és a különféle plasztik kártyák gyártása terén alkalmaznak.

Lajtos Péter a Bürkle Hungary Kft. ügyvezetője rámutatott: a debreceni egység a Bürkle csoport negyedik gyártóüzeme, amelyben egyedi megrendelésekre, elsősorban felületkezelő, valamint faipari technológiák, illetve az elektronikai iparban a nyomtatott áramköri lapok gyártásához használandó egyedi présgépek előállításával kívánják kielégíteni a cégcsoport globális partnerei által támasztott, folyamatosan növekvő piaci igényeket.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere szerint a helyi szakképzett munkaerő és a magyar emberek szorgalma fontos szerepet játszik abban, hogy egyre több külföldi, köztük számos német cég választja befektetése helyszínéül a hajdú-bihari megyeszékhelyet. "Debrecen oktatási rendszere együtt növekszik az idetelepülő cégekkel" - jegyezte meg a polgármester.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen gazdasági alpolgármestere hozzátette: több mint 40 német hátterű cég van a városban, az elmúlt öt évben 10 német cég választotta Debrecent. A 2014 és 2019 között Debrecenbe érkezett 600 milliárd forint működőtőke háromnegyede, a több mint hatezer új munkahely fele német hátterű vállalkozásoknak köszönhető - jegyezte meg megemlítve, hogy a város gazdasági erejét jól jelzi, hogy öt év alatt 50 százalékkal nőtt az önkormányzat iparűzési adóbevétele.

Az üzemavató kapcsán Herdon István arról is beszélt, hogy a Xanga csoport a Határ úti tudományos technológia parkot út és nagy kapacitású közmű infrastruktúra fejlesztésével további 35 hektárral bővíti, így a park területe meghaladja majd a 135 hektárt. 2020 végére megépítenek egy új ipari parki feltáró utat, amely az M35 autópályától néhány száz méterre egy új bejáratot biztosít a park felé.

Az ipari park bővítési területén az elkövetkező 2-3 évben a Xanga csoport 100-150 ezer négyzetméter alapterületű kulcsrakész fejlesztést fog megvalósítani - fűzte.

Kapcsolódó írásaink