Gazdaság

Új egyetemi innovációs központ jön létre Budapesten

A kormány stratégiájának kiemelt célja olyan környezetet létrehozni, ahol nemzetközi és magyar cégek, oktatási intézmények és kutatóintézetek eredményesen működnek együtt

A Budapesti Műszakai és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) hozzák létre a nyolc magyarországi egyetemi innovációs központ egyikét.

Új egyetemi innovációs központ jön létre Budapesten
Tarlós István főpolgármester, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója és Kotán Attila, a BME kancellárja
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Magyarországon az elmúlt nyolc-tíz év beruházásai strukturális változásokkal, fejlődéssel jártak, és ez az egyik legfontosabb oka annak, hogy a magyar gazdaság jóval erőteljesebben nő az Európai Unió átlagánál – hívta fel a figyelmet Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tegnap Budapesten. A tárcavezető a helyszínen jelentette be, hogy a nyolc magyarországi egyetemi innovációs központ egyikét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) hozzák létre. A kormány célul tűzte ki, hogy a high-tech technológiákat a hazai szakemberek ne csak működtessék, hanem világszínvonalú fejlesztéseket is végezzenek, ezt segítik elő a science parkok – fejtette ki Palkovics László. A miniszter kiemelte, a döntése alapján létrejövő science parkok kialakításának vannak infrastrukturális, finanszírozási és jogi kérdései, ezekről már folyik az egyeztetés az egyetemmel.

Ha megnézzük a magyar gazdaság jelenlegi állapotát, elmondható, hogy továbbra is stabil a növekedés – emlékeztetett Palkovics. Hangsúlyozta, a magyar gazdaság erősödése nagyobb, mint például Németországé. A magyar kormány célja, hogy a magyar gazdaságot a „Made in Hungary” korszakából az „Invented in Hungary” korszakába vezesse át – tette hozzá. Ez azt jelenti, hogy hazánk a technológiát ne csak magas szinten működtesse, hanem hozzá is tudjon tenni ehhez az adott technológiához. Kiemelte,  Magyarországon világszintű fejlesztések zajlanak, egyre több olyan beruházás érkezik hazánkba, amely nem csak a gyártáshoz kapcsolódik. Mint mondta, a Continental például azért döntött mellettünk, mert a magyar egyetemeken rendelkezésre áll a folyamatosan képződő kiváló magas szintű, kreatív munkaerő.

Tarlós István főpolgármester a főváros és az egyetemek közös munkájáról beszélt a megnyitón. A városvezető kiemelte, hogy Budapest 2010 óta együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Műszaki Egyetemmel, és megjegyezte, hogy az intézmény tiszteletére a közeli metróállomást is átnevezték. Hangsúlyozta, együttműködnek a Magyar Tudományos Akadémiával, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel, valamint a Corvinusszal, és több más egyetemmel is.

Mint mondta, a cél az, hogy a várostérség versenyképesebb és gazdaságosabb legyen. A főváros számára kiemelten fontos a szakmai szervezetek bevonása a stratégiaalkotásba és valamennyi nagyobb beruházásba – hangsúlyozta. Felhívta a figyelmet, hogy Budapest saját klímastratégiával és zöld infrastruktúra-fejlesztési koncepcióval rendelkezik. A főváros saját mobilitási terve a BME közreműködével készült. Kiemelte, hogy a főváros 2012 óta tagja a Klímavédelmi Közösségnek, amelynek segítségével számos klímavédelmi intézkedést valósítottak meg. A projektek közül kiemelkedő az Okos folyóparti közterületek Budapesten című program. A BME idén teljes jogú tagjává vált a Városi Mobilitási Közösségnek – emlékeztetett a főpolgármester. Hangsúlyozta, a Fővárosi Közgyűlés idén májusban fogadta el a „Budapest Okosváros” keretstratégiáját.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a rendezvényen elmondta, a mai napig az olajipari vállalat a Magyarországon nevelődő mérnökök legfontosabb célpontja.

Kapcsolódó írásaink