Gazdaság

Menczer: Fejlődő pályán van Magyarország

Míg 2010-ben a magyar családokat és az államot is agyonnyomta az adósság és a gazdasági bizonytalanság, addig most fejlődő pályán van az ország - mondta a Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán.

Menczer: Fejlődő pályán van Magyarország
Menczer: Fejlődő pályán van Magyarország
Fotó: KKM

Menczer Tamás az M1 aktuális csatornán hozzátette: mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy a munkanélküliség a 2010-ben mért 11,5 százalékról 3,3 százalékra csökkent, aki akar, az tud ma dolgozni Magyarországon.

A fejlődés meglátszik Magyarország államadósságán is, amely a 2010-es 83 százalékról 70 százalék alá csökkent, így az uniós átlag alatt van - jegyezte meg.

Emlékeztetett: a külgazdasági minisztérium feladata, hogy az export és a beruházások terén erősítse a magyar gazdaságot. Az eredmények e téren is javultak: az utolsó balliberális kormányzás alatti teljes évben, 2009-ben a beruházásösztönző rendszeren keresztül 27, míg 2018-ban 98 beruházás valósult meg. A 2009-es beruházások kevesebb mint 5500 munkahelyet, míg a 2018-asak 17 ezer állást teremtettek - ismertette az adatokat.

Hangsúlyozta: ez a három-négyszeres javulás elsősorban a magyar emberek világszínvonalú munkájának köszönhető, valamint annak, hogy az Orbán-kormány a magyar emberekkel szövetségben dolgozik az ország erősítéséért.

Elmondta: a magas munkanélküliség miatt 2010-ben az Orbán-kormány célja még az volt, hogy minél több munkahely jöjjön létre, jelenleg pedig az, hogy minél nagyobb hozzáadott értékű tevékenységek, beruházások érkezzenek Magyarországra.

A Magyarországra érkező beruházásoknál az átlagfizetés két év alatt 304 ezer forintról 505 ezer forintra nőtt, ez is mutatja, hogy egyre nagyobb értéket jelentő munkafolyamatokat telepítenek a vállalkozások Magyarországra - magyarázta Menczer Tamás.

Kapcsolódó írásaink