Gazdaság

Magyarország a következő években is vonzó befektetési célpont maradhat

A magyar gazdaság uniós átlag feletti teljesítményének, a csökkenő adóterheknek, a következetes és kiszámítható gazdaságpolitikának köszönhetően Magyarország a következő években is vonzó befektetési célpont maradhat - jelentette ki Varga Mihály az Inspiring Hungary című nemzetközi gazdasági konferencián. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar gazdaság eredményei megfelelő lépésekkel megvédhetők, ezt jól mutatja, hogy az első féléves 5,1 százalékos bővülés egyharmada a kormányzati intézkedésekhez köthető.

Magyarország a következő években is vonzó befektetési célpont maradhat
Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter felszólal az Inspiring Hungary konferencián a Pesti Vigadóban
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A magyar gazdaság történetében nagyon ritkán van példa olyan időszakra, mint amilyen az elmúlt években volt, amikor viszonylag hosszú ideig felzárkózási pályán van az ország, a világgazdaság egészében ugyanakkor lassulás tapasztalható – idézi Varga Mihály szavait a Pénzügyminisztérium közleménye.

Mint mondta: ahhoz, hogy ezen az úton maradjon a magyar gazdaság, a következetes költségvetési politika mellett tovább kell folytatni az adócsökkentéseket, a gyors ütemű felzárkózás érdekében tovább kell javítani a vállalatok gazdálkodási környezetét és fent kell tartani a magas beruházási rátát.

Az elmúlt időszak kormányzati intézkedései, ezen belül a hatéves adó- és bérmegállapodás, a kormány versenyképességi programja, a családok otthonteremtésének elősegítése, valamint a beruházásösztönző gazdasági környezet jelentősen hozzájárultak a mostani növekedéshez.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a kormány a Gazdaságvédelmi Akcióterv összes pontját elfogadta, ebből hat intézkedés – így például a szociális hozzájárulási adó 2 százalékpontos csökkentése, a Magyar Állampapír Plusz értékesítése, és a munkásszállások építésének támogatása – már megvalósult.

Varga Mihály kitért arra is, hogy a gazdaság növekedése szempontjából fontos szerepet játszanak a beruházások, amelyek egyre nagyobb hányadban magasabb hozzáadott értékű termelést eredményeznek. A fejlesztések lendületét mutatja, hogy 2019 második negyedévében közel 20 százalékkal nőttek a beruházások az előző év azonos időszakához képest, ezzel a tárca várakozásai szerint a magyar beruházási ráta az idei évben elérheti a 29 százalékot.

Kapcsolódó írásaink