Gazdaság

Palkovics: Okos Magyarországot építünk

A kormány a magyarok kreativitására épít, gazdaságpolitikáját ennek megfelelően a saját fejlesztésű termékekre, a magas hozzáadott értékre alapozza - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter kedden Budapesten, az Inspiring Hungary konferencián.

Palkovics: Okos Magyarországot építünk
Palkovics László: A tudományos, kutatási és innovációs képességeket azokra a területekre kell összpontosítani, amelyben az ország különösen erős
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Palkovics László a rendezvényen a versenyképesség erősítését, az újító és vállalkozó gazdasági szemléletet nevezte a magyar gazdasági modell alapjának. A tudományos, kutatási és innovációs képességeket azokra a területekre kell összpontosítani, amelyben az ország különösen erős - tette hozzá.

A tárcavezető szerint ezek egyike a kreatív ipar lehet, hiszen - mint mondta - ez a 21. század egyik leggyorsabban bővülő ágazata, vállalatai értékláncokba kapcsolódva a világpiacon is sikeres, egyedi termékeket és szolgáltatásokat teremtenek, munkahelyeket hoznak létre. Magyarországon a munkavállalók 4 százalékát foglalkoztatja, a GDP-hez pedig ennél is nagyobb mértékben, 6,5 százalékkal járul hozzá - hangsúlyozta.

A miniszter szerint a magyarok kreativitása vitathatatlan, külföldön is elismert, de csak ösztönző környezetben bontakozhat ki igazán. Hasznosulását a korábbi kormányok rossz döntésekkel hátráltatták, ám 2010 óta a hagyományos értékekre épített szellemi termékek hozzájárulnak a technológiai fejlődéshez - fogalmazott.

Hozzátette, hogy a kormány ennek érdekében alakítja át a kutatási és fejlesztési rendszert, egyetemközpontú innovációs ökoszisztémát teremt, kiépíti a Science Parkok országos hálózatát, megteremtve a felsőoktatás és az ipar együttműködésének feltételeit a jelentős tudásközpontok körül.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a magyar kormányzás történetének legnagyobb portfóliójával rendelkező tárcájaként egyszerre alakítja a reálgazdaságot és a digitális gazdaságot, az innovációt, a kutatást és az egyetemek támogatását - tette hozzá.

Palkovics László arra számít, hogy a hamarosan elkészülő iparági startégia mentén haladva Magyarország a térség kreatívipari központjává válhat, és az itt élők alkotó erejére, szakértelmére és akaraterejére alapozva az EU legjobb országai közé kerülhet.

Egész Európa gazdagodik azzal, ha a magyarok a jövő nyertesei lesznek, és velük együtt nyernek azok is, akik a magyar kreativitásba fektetnek - jelentette ki a miniszter.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom