Gazdaság

Rozsdaövezetből diákváros

A külső-Ferencvárosba, valamint Észak-Csepelre tervezett új negyed egy kisvárosnyi egyetemistát tud majd befogadni, s mellette több száz embernek ad munkahelyet

A duplájára emelkedhet a kollé­giu­mi férőhelyek száma azzal, ha Csepel északi részén, valamint Ferencváros rozsdaövezetként említett területén a kormány tervei szerint 2030-ra diákváros épül. A felsőoktatásunk jelentős fejlesztésének következtében várható, hogy egyre több külföldi diák kíván nálunk diplomát szerezni – mondta lapunknak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.

Rozsdaövezetből diákváros
A magas albérletárak miatt nagy segítség a diákoknak a „kolesz”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Budapesten már évek óta csaknem háromszoros a túljelentkezés az egyetemi kollégiumokba. Ma az országban mintegy 44 ezer kollégiu­mi férőhelyet tartanak fenn állami felsőoktatási intézmények, ebből csaknem 30 ezer vidéken van, 14 ezer pedig a fővárosban és környékén. Ugyanakkor a múlt tanévben 185 ezer nappali tagozatos hallgatót tartottak számon a statisztikák, ebből közel 103 ezret Budapesten – mondta lapunknak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő. Hozzátette, bár az utóbbi években már csökken a nappali képzésben tanulók száma az országban, de ez Budapesten még elenyésző. A felsőoktatásunk jelentős fejlesztésének következtében pedig várható, hogy egyre több külföldi diák kíván nálunk diplomát szerezni.

Ezért döntött úgy Budapest és a kormány, hogy a 2030-ig tartó fejlesztések között felépít egy komplett diákvárost, mely többek közt 12 ezer főnek nyújt lehetőséget kollégiumi elhelyezésre. Ezzel csaknem megduplázódik az állami fenntartású férőhelyek száma. Összehasonlításul a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Petőfi híd budai lábánál található húszemeletes Schönherz kollé­giuma is csupán ezer fő befogadására képes. A tervezett diákváros viszont egy kisvárosnyi egyetemistát tud majd befogadni, s mellette több száz embernek biztosít munkahelyet. Komoly sport-, rekreációs- és közlekedésfejlesztések is megvalósulnak a beruházás keretében, amely tovább növelheti a főváros turisztikai vonzerejét is – fejtette ki Szalai Piroska.

A diákváros Csepel északi és Ferencváros déli, a Rákóczi hídtól délre eső Duna parti részé valósul meg. Csepelt a külső kerületek között szoktuk ugyan emlegetni, de Ferencváros minden térképen a belvárosnak része még, kényelmesen és gyorsan elérhető. E terület a lehető legjobb választás amiatt is, mert mindkét városrész igazán dinamikusan fejlődik az utóbbi években, s minden adottsága megvan arra, hogy az európai szinten is kimagasló fejlődést produkáló budapesti gazdasági és innovációs ökoszisztéma fontos centruma legyen. Csepel a magyar ipar bölcsője, nemzetközi szinten is elismert centruma volt korábban. A tradíciókra még lehet építeni, még megvan az a tudás, amely jó alapot képezhet számos területen az új igényeknek megfelelő teszt és próbaüzemek, kisszériás gyártások megvalósítására. Ferencvárosban jelenleg is számos egyetemnek van már campusa, s a Soroksári út környékén valósult meg Budapesten az egyik első smart city, okos városi fejlesztés. Csaknem egy éve már működnek a főváros egyik cégének, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-nek és az ELMŰ-nek a közös fejlesztésben létrehozott okos lámpaoszlopok – mutatott rá.

A szakértő beszélt arról is, jelenleg a budapesti egyetemisták számára kevés lehetőség adódik a más egyetemek diákjaival való szakmai találkozásra. Az új diákvárosban viszont együtt élhet majd a mérnök-, az informatikus-, az orvos-, a közgazdászhallgató akár a designerrel vagy a zeneművésszel. Lehetőségük lesz egymást inspirálni, minden esély meglesz rá, hogy komoly találmányok születhessenek, különleges megoldásokat fejlesszenek ki, ezzel még komolyabb fordulatra kapcsoljon a Budapesten az üzleti innováció. Ebből is látható, hogy nem egy új bulinegyed létrehozását kell elképzelni – húzta alá.

Összegzése szerint e fejlesztés jóval több, mint egy félig belvárosi rozsdaövezet megszüntetése. Mindkét kerület vezetői tisztában vannak azzal, hogy hatalmas feladatot jelent számukra a beruházás. Borbély Lénárd – Csepel polgármestere és Bácskai János – Ferencváros polgármestere is teljes tudásával támogatja a feljesztést, mivel a fejlesztés mindkét kerület lakóinak az életét is segíti, kényelmesebbé teheti.

Kapcsolódó írásaink