Gazdaság

Augusztusban is erősödhetett a magyar gazdaság

Hétindító. Az adatokból kiderül, hogy maradt-e nyár közepén a két számjegyű bérnövekedés

A magyar gazdaság továbbra is jó állapotban lehet, ezt erősíthetik a héten megjelenő makrogazdasági adatsorok. Külföldről leginkább az Amerikai Egyesült Államokból lehet érdekes jelentésekre számítani.

Augusztusban is erősödhetett a magyar gazdaság
Elemzői várakozások szerint szeptemberben növekedett a munkavállalói tábor az Egyesült Államokban
Fotó: AFP/George Frey

Hazai és nemzetközi szinten sem lesz különösebben mozgalmas a jövő hét a makrogazdasági jelentések terén. Mint azt Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető makrogazdasági elemzője lapunknak elmondta, nemzetközi téren leginkább az Egyesült Államokra érdemes figyelni. A hét vége felé csütörtökön és pénteken munkaerőpiaci adatsorok jönnek ki a szeptemberi hónapról. Ezt megelőzően holnap jelenik meg feldolgozóipari bizalmi index. Elemzői várakozás szerint növekszik szeptemberben az amerikai munkavállalói tábor, ami egyben azt is jelenti, hogy kedvező állapotban van az amerikai gazdaság. Szeptemberi munkabérekről is lesz adat, jelenleg tartósan három százalék feletti a bérnövekedés üteme az Egyesült Államokban. A munkanélküliségi ráta jelenleg 3,7 százalékos, és az elemzői várakozás szerint azon a szinten is marad. Az eurozónában Spanyolországból jön adat a második negyedéves bruttó hazai termék alakulásáról kedden. Ma a szeptemberi kínai beszerzési menedzser index lesz megismerhető, ami valamivel ötven alatt stagnálhat 49,5 ponton. Ausztráliában a központi bank a héten várhatóan kamatot csökkent, méghozzá huszonöt bázisponttal.

Magyarországon a júliusi keresetek alakulását közli a Központi Statisztikai Hivatal ma, itt Török Zoltán szerint az lehet a kérdés, hogy marad e a két számjegyű, tíz százalék körüli növekedési ütem. Csütörtökön képet kaphatunk az augusztusi kiskereskedelem alakulásáról. Ez nagyon fontos jelentés lesz, hiszen ismét megmutatja a magyar gazdaság erősödését. Itt is emelkedés lesz minden bizonnyal, ahogy az iparban és az építőiparban. A Magyar Nemzeti Bank holnap ismerteti a második negyedéves pénzügyi számlákat, szerdán pedig augusztusra vonatkozóan a hitelintézetek összevont mérlegét. Az augusztusi hitelezési adatsor azért is fontos lehet, hiszen abból megtudható, mennyit helyeztek ki például babaváró hitelre a hazai pénzintézetek.

Stabilizálódhat hazai fizetőeszközünk

A forint gyenge árfolyama miatt nem kell átalakítani az idei költségvetést, és nincs arra utaló jel sem, hogy spekulatív támadások érnék a hazai fizetőeszközt a nemzetközi devizapiacon – nyilatkozta lapunknak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető makrogazdasági elemzője. A forint augusztus közepe óta jelentősen gyengült az euróhoz képest, leginkább a nemzetközi geopolitikai és gazdasági események hatására, a múlt pénteken reggel egy euró 335,62 forintot ért, és a nemzeti valuta a múlt héten elérte történelmi mélypontját 336,1 forinttal. Török Zoltán szerint mivel az elmúlt napokban a piac jelentős kockázatokat épített be az árfolyamban, egyelőre nem lehet további komolyabb gyengülésre számítani, ezen a szinten stabilizálódhat a forint, vagy jobb esetben visszaerősödhet a 330-as árfolyam irányába. Szerinte sem a kormánynak, sem pedig a Magyar Nemzeti Banknak nem kell lépéseket tenni az árfolyam stabilizálása érdekében. Arra viszont számítani lehet, hogy hamarosan, a jövő hónapban az import­őrök és a kereskedők az árfolyamvesztességből adódó kiesésüket beépítik áraikba. (PGI)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom